Koka knäck med vännerna
Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2001-12-13
– Jag och en kompis ska träffas och göra julgodis tillsammans för att sälja på en julmarknad. Vi ska bland annat göra wienernougat och knäck.
Wienernougat
Ca 25 st
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta mandelflagorna gyllenbruna.
2. Smält nougat och choklad i vattenbad.
3. Blanda ner mandeln.
4. Häll upp smeten i en form som du klätt i smörpapper.
5. Låt kallna. Förvara nougaten svalt innan du skär upp den i bitar.
– Det får inte vara för sött. En glöggsort som jag gillar, är Dufvenkrooks som är spetsad med konjak. Det ger glöggen mer krut. Ett alternativ till glöggen är ett äppelvin med kanel och vanilj, som är jättegott. Kommer från Kivik.
TINAS FRUKTKOK
4 personer
5 dl vinglögg
2 dl honung
3 nejlikor
0,5 dl apelsinjuice
Skalet från en halv citron
Torkad frukt, till exempel sviskon,
fikon och aprikoser. En påse av varje.
1. Koka upp glöggen och honungen.
2. Häll i juicen och citronskalet.
3. Dra allt åt sidan och lägg i frukten. Låt allt dra i en dag innan du serverar det med ris à la Malta.