Fem månader gammalt kött kan räknas som färskt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-16

Expert varnar för aggressiva bakterier i nya förpackningarna

Färsk eller gammal? Med hjälp av ny teknik kan man sälja kött som är 21 veckor gammalt.

Ny teknik gör det möjligt att öka hållbarheten på köttprodukterna i våra butiker.

Utvecklingen är extrem.

Hållbarheten går från cirka 21 dagar – till 21 veckor med de nya förpackningarna.

– Det är egendomligt att när konsumenterna allt mer efterfrågar färsk och närproducerad mat så går utvecklingen av ekonomiska skäl åt det rakt motsatta hållet, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet till Svenska Dagbladet.

Tekniken som nu möjliggör en kraftigt ökad hållbarhet kommer från det franska företaget Rosas. Där har man utvecklat en teknik där maten först steriliseras innan syret sedan helt avlägsnas ur tråget. På det sättet kan man få en hållbarhet på 21 veckor, förutsatt att matvaran förvaras i en temperatur på en plusgrad, rapporterar SvD.

Aggressiva bakterier

Tidigare var hållbarheten 21 dagar vid den temperaturen. Den nya tekniken möjliggör för fler långa transporter av olika sorters färsk mat utan att den behöver frysas.

Utvecklingen oroar Marie-Louise Danielsson-Tham.

– Jag tycker att den är farlig och lite ruggig. Om bakterier som listeria letar sig in i en syrefri förpackning så förvandlas de och blir mer aggressiva. De kan växa även i kyla, säger hon till SvD.

Följer utvecklingen

97 procent av svenskarna äter kött, visar en attitydundersökning från 2006, enligt Svensk köttinformation.

Både Ica och Coop ser ett behov av stordrift för att kunna garantera tillgång på bra och billiga livsmedel.

– Vi följer självklart utvecklingen men vi har inga dagsaktuella planer på att ändra förpackningarna. Vi vill alltid erbjuda det bästa till våra kunder och kommer det nya nyheter som är bra och säkra så är vi öppna för att testa dem, säger Ellinor Bjennbacke, pressekreterare på Ica AB till SvD.