”Varför ska det vara kallt vatten i kastrullen?”

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2006-05-11

Hej Jon!

Jag har fått lära mig att man alltid ska ta kallt kranvatten i kastrullen när man ska koka upp det, har undrat över varför detta är så viktigt, det gör ju bara att det tar längre tid innan vattnet kokar.

Vad är nackdelen med att koka med varmvatten i stället för kallt?

/Karl

Hej Karl!

Lysande fråga! Det har jag också alltid undrat men varit för slö för att ta reda på. Men nu vet jag:

Livsmedelsverket rekommenderar inte att du dricker varmt kranvatten eller använder det till matlagning. Det är inte kontrollerat som kallvattnet.

Riskerna är att varmvattnet kan ta upp koppar från rören och en del människor blir skruttiga i magen av för höga halter. Det finns också ett litet fåtal fall av allvarliga leverskador på grund av för höga kopparhalter. Varmvattnet kan också innehålla skadliga halter av bakterier som kan föröka sig i den varma miljön.

Å andra sidan är det ju inte så att varmt kranvatten är förfärligt giftigt.

Ett barn som tar en slurk av badvattnet behöver inte magpumpas.

Vänliga hälsningar,

Jon