Trayvon sköts i hjärtat på nära håll

Publicerad 2012-05-18

De medicinska rapporter som offentliggjorts i Florida visar att Trayvon Martin sköts i hjärtat på nära håll.

Samtidigt visar protokollen att den dråpmisstänkte George Zimmerman, 28, hade skärsår i huvudet, blödde från näsan och hade flera blåmärken efter skjutningen – vilket stödjer hans försvar om att ha agerat i självförsvar.

200 dokument från utredningen av George Zimmermans dödsskjutning av 17-årige Trayvon Martin offentliggjordes i går i Florida, USA.

Hävdar självförsvar

Medicinska rapporter visar att kaptenen för medborgargardet hade två skärsår i huvudet, att han blödde från näsan och att han fick flera blåmärken efter dödsskjutningen den 26 februari. Skadorna kan stärka den dråpmisstänktes försvar om att han agerade i självförsvar, något Aftonbladet rapporterade om efter att nyhetskanalen ABC offentliggjort bilder på en blödande Zimmerman för drygt fem veckor sedan.

THC i blodet

Samtidigt stödjer rapporterna från de offentliggjorda protokollen också Trayvon Martins föräldrars linje – att dödsskjutningen inte skulle ha ägt rum om Zimmerman stannat i bakgrunden och inväntat polis i stället för att konfrontera 17-åringen.

Enligt polisrapporten ska Trayvon Martin ha skjutits en gång i bröstet med ett avstånd på 45 centimeter. Obduktionen av 17-åringen visar dessutom att THC, som finns i marijuana, återfanns i blod och urin. Men nivån av THC ska enligt experter som nyhetsbyrån AP talat med vara så pass låg att det inte ska ha påverkat Martins beteende den aktuella kvällen.

Saknar svar

Flera frågor saknar dock fortfarande svar:

Varför började Zimmerman förfölja Trayvon Martin i det inhägnade bostadsområdet?

17-åringen hade varit och köpt godis och var på väg hem med tröjans huva uppdragen över huvudet. Zimmerman, kapten för medborgargardet i det inhägnade bostadsområde där Martin gick, såg ynglingen och kontaktade polisen. Larmoperatören avrådde Zimmerman att följa efter, men det struntade 28-åringen i.

Hur inleddes konfrontationen?

Ingen vet exakt vad som hände minuterna innan dödskjutningen inträffade.

Vem är det som ropar på hjälp i den bandupptagning som gjorts när en granne, som hört bråket, ringer polisen?

Föräldrarna till både 17-åringen och Zimmerman har hävdat att rösten tillhör respektive son. Inspelningarna har skickats på analys vid FBI, men analytikerna kan inte fullfölja uppdraget på grund av den dåliga ljudkvalitén, rapporterar AP.

Varför var Zimmerman tvungen att ta till dödligt våld?

I polisförhöret efter händelsen uppgav 28-åringen att han sköt och dödade tonåringen i självförsvar efter att Trayvon Martin knuffat honom och dunkat hans huvud mot trottoaren.