Liberalerna har bett om ursäkt till SD på ”flera olika nivåer”

SD-toppen rasar efter Pehrsons uttalande: ”Om man vill sitta kvar i regeringen...”

Publicerad 2022-11-20

Johan Pehrson kommenterade Tidöavtalet och kallade samarbetspartiet Sverigedemokraterna för ”brun sörja” vilket fick SD-toppen Björn Söder att rasa och kräva en korrigering.

Sverigedemokraterna säger till Aftonbladet att Liberalerna har lämnat en förklaring och ”bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet”.

”Med bakgrund av det kan vi ha överseende med detta påhopp denna gång”, skriver SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson i en kommentar till Aftonbladet.

Björn Söder (SD).

I en intervju med Expressen kallade Liberalernas partiledare Johan Pehrson Sverigedemokraterna för ”brun sörja”. Ett parti som Johan Pehrson och Liberalerna har ingått i Tidöavtalet med.

Någonting som fått SD-toppen Björn Söder att gå i taket.

”Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts - såvida man inte blivit feltolkad och då bör man påpeka det. Jag förutsätter att @JohanPehrson korrigerar sina uttalanden”, skriver Björn Söder på Twitter.

Han skickar även en påminnelse till Johan Pehrson.

”Samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”, skriver Söder och hänvisar till sidan 3 i Tidöavtalet.

I en kommentar till Aftonbladet skriver partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson att Liberalerna ”har lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet.”

” Med bakgrund av det kan vi ha överseende med detta påhopp denna gång. Men vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen och att de agerar i enlighet med det vi kommit överens om i Tidöavtalet.”

Partiledarna bakom Tidöavtalet.

Pehrson: ”Inte jag som släpat in skiten”

Johan Pehrson kallade Sverigedemokraterna för ett ”extrempopulistiskt” parti som har ”samma organisationsnummer” som när de bildades.

I intervjun sa Johan Pehrson att han inte går med på vad som helst och en fråga som delat partierna har varit den om migrationen.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa sjuka saker, säger Pehrson.

Vidare sa Johan Pehrson även:

– Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt men det är inte jag som släpat in den här skiten i avtalet.

– Jag och Liberalerna står fullt ut bakom de viktiga lösningar på stora samhällsproblem som Tidöavtalet innehåller och det nära samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som avtalet bygger på. Jag kommer självklart göra min del för att respektera överenskommelsen och leverera den nystart Sverige behöver. Det är vad jag lovade väljarna och ett löfte jag kommer att hålla.

Johan Pehrson (L).

Kommer göra sitt för att respektera avtalet

När Aftonbladet når Liberalerna vill de inte kommentera något ytterligare.

Efter att intervjun publicerade han ett inlägg på sin Facebook om Tidöavtalet. Pehrson gick inte närmare in på några detaljer. Men att han skulle göra sin del för att respektera avtalet.

”Därför kommer jag att göra min del för att respektera överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna så att så mycket liberal politik som möjligt levereras under de kommande fyra åren. Det är vad jag lovade väljarna innan valet, och det vad jag kommer hålla efter valet”, skriver Pehrson i ett Facebookinlägg.

Aftonbladet har sökt samtliga samarbetspartier som ännu inte återkommit. Kristdemokraterna vill inte kommentera.

ANNONS