Zelenskyj hotar Putin efter stormningen av Azovstal

Uppdaterad 2022-04-24 | Publicerad 2022-04-23

Putins trupper uppges storma stålverket Azovstal.

Nu kontrar Zelenskyj med ett hot.

– Om vårt folk i Mariupol massakreras, då lämnar Ukraina alla förhandlingar, säger han under en presskonferens.

Ryssland säger sig ha tagit över hela Mariupol. Bara stålverket Azovstal återstår innan ryssarna har hela staden under kontroll.

Under fabriken gömmer sig civila och ukrainskstödda trupper. För två dagar sedan beordrade Putin sina trupper att inte gå in i byggnaden.

PLUS: Ryssland avslöjar – sikte mot nytt land i Europa

Nu verkar han ha ändrat sig. Enligt ukrainska myndigheter har ryssarna bombat och försökt storma Azovstal under lördagen.

Samtidigt höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en unik presskonferens. På en tunnelbaneperrong i centrala Kiev, vars betongpelare hade klätts i blågula fanor tog han emot ukrainsk och utländsk press för första gången.

Då kommenterade han situationen i Mariupol där ukrainskstödda trupper och civila befinner sig i stålverket.

– Om vårt folk i Mariupol massakreras, om en pseudo-folkomröstning hålls i Cherson, då lämnar Ukraina alla förhandlingar, säger han.

Kan inte slå tillbaka

Samtidigt uppger Zelenskyj att den ukrainska armén i nuläget inte har de resurser som krävs för att slå tillbaka mot de ryska soldaterna i Mariupol.

Volodymyr Zelenskyj har återkommande velat ha ett personligt möte med Vladimir Putin. Men han har inte fått något gehör. Hittills har bara representanter från länderna samt mellanhänder mötts för att förhandla.

– Jag anser att förhandlingar med mellanhänder inte kommer att ha önskad effekt, säger han.

Släpper flygblad

Ryssland ska även ha släppt flygblad över Mariupol under lördagen med en uppmaning till soldaterna att ge upp, rapporterar AP.

”Era befäl har flytt. Ammunitionsreserverna är förstörda. Det finns ingen hjälp. Fortsätter ni göra motstånd är ni körda. Den enda chansen för att överleva är att lägga ner era vapnen och lämna Mariupol”, står det i flygbladen uppger AP.

PLUS: Dödsfall bland oligarkfamiljer – mystiska likheter

Slaget om Mariupol har pågått sedan kriget bröt ut för snart två månader sedan. Hamnstaden är en viktig punkt för att skapa en korridor mellan östra Ukraina och Krim-halvön.

Över 400 000 människor bodde i Mariupol innan den ryska invasionen. De utlovade humanitära korridorerna har flera gånger bombats trots löfte om vapenvila. Drygt 120 000 civila uppges fortfarande vara fast i staden.