Majoritet vill fälla Löfven – nu är det regeringskris

V, SD, KD och M står bakom misstroendeförklaring

Uppdaterad 2021-06-28 | Publicerad 2021-06-17

Klockan 10 på torsdagen gick Vänsterpartiets tidsfrist ut.

Fyra timmar senare var regeringskrisen ett faktum.

– Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta svåra läge är inte ansvarsfullt, säger Stefan Löfven.

På torsdagen kulminerade Vänsterpartiets långdragna hot om att fälla regeringen.

Partiet hade gett Stefan Löfven en ”tidsfrist” för att ge ett för Vänsterpartiet positivt besked rörande fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. När det inte kom meddelade Nooshi Dadgostar följande:

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för regeringen. Sverige befinner sig i en helt ny situation. Vi kommer söka Moderaterna och Kristdemokraterna för att få igenom en misstroendeomröstning, säger hon.

Henrik Vinge, SD.

SD först ut

Sverigedemokraterna har, till skillnad från Vänsterpartiet, fler än de 35 mandat i riksdagen som krävs för att väcka misstroendevotum. Och de blev också första parti att meddela att de skulle lämna in en begäran om misstroendeförklaring.

– Det finns ett antal anledningar till varför regeringen saknar förtroende. Bland annat förslaget om fri hyressättning, men även frågor om kriminalitet, sjukvården, pensionerna. Det finns en mängd olika skäl där vi behöver en ny regering, sa SD:s partiordförande Henrik Vinge på en pressträff.

Därefter meddelade Kristdemokraterna att de kommer rösta för att fälla Löfvens regering.

– Jag utgår inte ifrån att det blir omval, men om det blir nyval kommer vi välkomna det. Vi vill ge väljarna möjlighet att säga sitt, sa Ebba Busch.

V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Kristersson: ”Inre spänningar”

När Moderaterna också meddelade att de kommer rösta nej till Löfven stod det klart att en majoritet i riksdagen nu ställt sig bakom en misstroendeförklaring.

”Jag är ingen vän av konflikter och stök i onödan. Jag föredrar en tydlig kurs och ett vuxet samtal. Men den här regeringen bygger på inbördes helt oförenliga avtal och överenskommelser. Det är de inre spänningarna i regeringens underlag detta handlar om — och idag blev det helt uppenbart. Sverige förtjänar en bättre regering”, skriver Ulf Kristersson på Facebook.

En omröstning om misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven kommer att bli av på måndag klockan 10, uppger talmannen.

Löfven och Lööf kritiserar V

Centerpartiets Annie Lööf har kritiserat Nooshi Dadgostars agerande.

– Jag tycker det är ansvarslöst av Nooshi Dadgostar att kasta Sverige ut i en regeringskris. Det här visar ju varför ytterkanterna inte ska ha ansvar. Vad som händer sen är det ingen som kan sia om i dag, det är något som får ställas till Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar. Jag utgår ju från att hon har pratat med Jimmie Åkesson om vilken regering som de vill se istället, säger Lööf inför ett pressuppbåd i riksdagen.

Klockan 16 höll statsminister Stefan Löfven en pressträff om den uppkomna situationen. Han sa att det var en farlig väg som Vänsterpartiet beträder, och lät stundtals irriterad på deras ”överilade” beslut.

– Människor gick till jobbet i morse och förväntade sig att politiken fortsätter att fungera och att vi kan fortsätta leverera i en svår tid för landet. Och sen kommer man hem eller hör på lunchradion att nu är det helt plötsligt politisk kris. Det är det som händer nu, på kort sikt, säger Stefan Löfven.

Löfvens två alternativ

Om alla partier agerar som de sagt, så kommer Löfvens regering att falla på måndag. Stefan Löfven konstaterade att han i så fall har två alternativ att utlysa extra val eller lämna in en begäran om entledigande. Han har en vecka på sig att utlysa extra val.

Men statsministern ville inte spekulera i vilket alternativ han i så fall kommer att välja.

– Jag har två alternativ och de tänker jag fundera igenom noggrant. Då är det ett som är prioriterat och det är Sveriges bästa.

Löfven vill heller inte diskutera någon eventuell kompromiss med Vänsterpartiet.

– Det är inte tal om att vi nu ska förhandla något på sidospår med Vänsterpartiet. Vi har en överenskommelse i Januariavtalet, Den ska hedras, vi ska fullfölja det, men det vi har är just nu ett utredningsförslag.

Stefan Löfven menar att det inte är tal om att marknadshyror ska införas. Det som finns är ett utredningsbetänkande om hyressättningen i nyproduktion, som skulle omfatta mellan 0,5 och 1 procent av hyresmarknaden, enligt statsministern.

– De som Vänsterpartiet har allierat sig med vill däremot ha marknadshyror. Det är fullständigt obegripligt.

MP: ”Inte en regeringskris Sverige behöver”

Bostadsminister Märta Stenevi (MP) säger till Aftonbladet att hon inte är förvånad över att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hakade på Vänsterpartiets utspel.

– Det är ingen hemlighet att KD och SD varit emot den här regeringen, det har varit jättetydligt sedan valet 2018. Så det är absolut inte förvånande. Däremot, den situation som nu utlöstes av Vänsterpartiets vägval gör ju att det blir en väldigt osäker situation för Sverige inför hösten. Jag bara hoppas att vi inte samtidigt hamnar i ett läge där vi har en fjärde våg av smittspridning, mitt i en regeringskris.

Så du tycker att det är oansvarigt av Vänsterpartiet med tanke på pandemin? 

– Alltså, pandemin är ju en realitet. Det här har varit ett oerhört svårt år för väldigt många svenskar. Det är många som förlorat nära och kära, det är många som har arbetat till den yttersta gränsen med att hålla oss friska och trygga. Ytterligare många andra har förlorat arbetena. Det har varit en väldigt, väldigt svår tid. Jag är inte säker på att det är regeringskris som Sverige behöver just nu.

– Jag kan också känna en viss oro över den rädsla som också har spridit sig bland hyresgäster. Därför är det viktigt för mig att understryka att så länge den här regeringen styr så kommer det inte att införas några marknadshyror. Det är inte det som är inskrivet i Januariavtalet och det skulle vi heller aldrig göra, säger bostadsminister Märta Stenevi.

Statsminister Stefan Löfven.