SD har återtagit sin ideologiska huvudfråga från skinnskalletiden

Tillfällig politisk dövhet synes ha drabbat delar av den demokratiska svenska högern.

Som när den turkiske utrikesministern jämförde Sverige med Nazityskland. Det var inte i första hand ett uttryck för sensationell politisk okunskap, ovanlig bland utrikesministrar. Det var en formidabel politisk förolämpning, i sak värre än att kalla den turkiske härskaren Erdogan för getkn***are.

Det torde alltså ha hörts över hela världen. Men den svenska högerregeringen hörde inte och hade således inget att invända mot jämförelsen med Nazityskland.

Den politiska dövheten i just det här fallet är lätt att förstå. Den sammanhänger med den svenska Natostrategin, att ju mer vi fjäskar för den turkiska regimen, desto fortare kommer vi in i Nato.

 

Emellertid har den metoden hittills inte visat sig framgångsrik. Det är snarare så att ju mer vår regering fjäskat, desto fler hinder för svensk anslutning till Nato har man kommit på i Ankara. Och därefter övergått till grova förolämpningar. Man kan tycka att det vore dags att överge fjäskstrategin. Jag tror mig veta att det till och med finns högerpartister som håller med på den punkten.

Ett mer gåtfullt utslag av högerorienterad politisk dövhet gäller Sverigedemokraternas skärpta raspolitik.

Jag råkade se SD:s första utspel i SVT:s debattprogram ”Sverige möts”. Ämnet var det gamla vanliga, unga gangsters som i accelererande omfattning skjuter varandra.

SD-höjdaren Jomshof, numera ordförande i riksdagens justitieutskott (!), medverkade i programmet. Plötsligt deklarerade han att svenskarna på grund av islamisering var på väg att bli en minoritet i sitt eget land och att detta antydningsvis berodde på lömska bakomliggande krafter.

 

Det är oerhört påstående. Jomshof hade lika gärna kunnat ställa sig upp, heila och vråla om den judiska faran. Jomshof borde därmed ha vänt uppochner på hela programupplägget. Programledaren borde haft ett tiotal följdfrågor.

Men programledaren, en högerjournalist vid namn Magnus Thorén, tycktes inte ha hört Jomshofs utspel. Han observerade således inte denna väl förberedda vändpunkt i svensk inrikespolitik, hade inga följdfrågor, rörde inte ens en min, lät programmet gå vidare som om inget hänt. Jomshof måste ha blivit lika förvånad som jag.

Första gången jag stötte på teorin om konspirationen för att byta ut svenska folket mot muslimer var faktiskt i början på 90-talet, händelsevis i ett debattprogram i Kanal 5.

Jag var utfrågare, gäst var föregångaren till Jimmie Åkesson, partiledaren för Ny demokrati Ian Wachtmeister. Och han framförde alltså teorin om folkutbyte. När häpnaden lagt sig i studion fick partiledare Wachtmeister en och annan följdfråga. Det visade sig då att han som svenskar kunde godkänna såväl mig, som en tyskjudisk närvarande debattör, som sig själv, trots tyskbaltiskt påbrå på fädernet och skotskt påbrå på mödernet. Men inte godkänna två närvarande kvinnliga doktorander, födda i Sverige men med iranska föräldrar. Ty de var följaktligen ”muslimer”, en inbillad rasegenskap som tydligen inte gick att tvätta bort lika lätt som tyskbaltiskhet, skotskhet, franskhet och judiskhet.

Tidigt 90-tal, alltså. Så gammal är den nu av SD återuppväckta konspirationsidén om hur ”muslimerna” är på väg överta Sverige.

 

Jomshof gick efter programmet ”Sverige möts” ut på Twitter och upprepade ståndpunkten om islamisering och folkutbyte. Därefter bekräftade partiledaren Jimmie Åkesson den nya partilinjen. SD har alltså, efter att ha spelat vattenkammat rumsrena några år för att bli regeringsfähiga, återtagit sin ideologiska huvudfråga från skinnskalletiden.

Därmed kommer vi åter till frågan om politisk dövhet. Ty detta sensationella utspel med rasistiska dårfinksteorier tycks inte ha observerats inom vår högerregering. Tystnad råder.

Mycket intressant. Nu sitter de demokratiska högerpartierna med den fula babyn i famnen och kan inte ångra sig. I värsta fall kroniskt döva.

För övrigt anser jag att…

… högernissen på SVT, Magnus Thorén, beviljats tjänstledighet inte är så konstigt. Dock att det gäller jobb på den utrerat högerinriktade publikationen Kvartal, som om det vore oproblematiskt. Vilket det knappast varit om det gällt vänstertidningen ETC.

… man kanske bör påpeka att bland dem som räknas som invandrare i Sverige har 43% europeiskt ursprung. Redan där spricker SD:s undergångsmatematik.