"Ta för er - allt är redan betalt"

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2005-05-30

Vi testar all inclusive i Turkiet

Tonåringarna svischar ner för rutschkanan, diskomusiken pumpar vid vattengympan och i baren hänger papporna för att hämta dricka till hela familjen.

Det är bara att ta för sig: ingen nota, inga oväntade utgifter – allt är redan betalt.

All inclusive, semesterresan där även mat, dryck och aktiviteter ingår i priset, är sommarens stora chartertrend.

Resa åkte till Turkiet för att testa sex svenska arrangörers all inclusive-hotell. Men vad som verkligen ingår varierar.

Det är förmiddag på Club Doganay utanför Alanya och dagens aktivitetsprogram är redan i full gång.

Jag laddar för aerobics vid poolen. Det visar sig bli jag och några ryskor i bikini. När aktivitetsledaren kör programmet på ryska blir det förvirrat.

Men passet är inte särskilt avancerat och när vi avslutar med situps och armhävningar kan jag inte låta bli att känna mig lite duktig.

Programmet fortsätter med vattenpolo och lekar vid poolen men den dunkande technomusiken känns allt för hög. Tacksamt söker jag upp den lugna poolen på andra sidan hotellet. Här har de morgonpigga redan paxat de mest attraktiva solstolarna före frukost. Men personalen drar glatt fram ett par madrasser till.

– Det gäller att ha tillräckligt stort område och bra utbud, så att man kan underhålla alla gäster. Annars lämnar de hotellet, förklarar Murat Ergül, hotellchef på Hotell Oleander, Kumköy, Side.

Han berättar hur det förr fanns 500 olika barer och restauranger i byn, men en efter en har de tvingats lägga ner efter det att all inclusive har lanserats för charterresenärerna. Gästerna är nöjda med att äta och dricka på hotellområdet istället.

Hur den turkiska lokalbefolkningen ska tjäna sitt uppehälle i dag vågar jag inte spekulera i när Murat Ergül nöjt berättar sin framgångssaga.

Även Tunç Müstecaplioglu, hotellchef på Justiano Hotels, vet vad resenärerna gillar.

– Det är barnen som bestämmer om familjen kommer tillbaka året därpå, säger han.

Barnen får fylla i en speciell enkät innan de åker. Deras åsikter tas tillvara till nästa säsong. Tunç Müstecaplioglu visar mig det speciella tonårsområdet med disko, utomhusjacuzzi och turkiskt tält där ungdomarna kan dricka te och testa vattenpipa.

När jag vaknar doftar det äggröra och rostat bröd från Club Doganays frukostbuffé fem våningar ned. Min mage har redan efter ett par dagar ställt in sin egen mat- och sovklocka och det kurrar när jag ser hur kockarna langar pannkakor, stekta ägg och turkisk korv på löpande band.

Nio sorters bröd och fem olika ostar blandas med turkisk marmelad, färsk frukt och youghurt med flingor.

På Club Doganay kan vi köpa ett extra glas färskpressad apelsinjuice för nio kronor, på Lara Resort & Spa ingår extrajuicen och servitören har pressat apelsiner i stora kannor som serveras i snabb takt. Även Topkapi Palace och Club Justiano bjuder på solmogna apelsiner, men här får vi ställa oss i kö och pressa själva. Efter 15 minuter i kö på Club Justiano tröttnar jag på medelålders tyskar som armbågar sig till en bättre köplats.

När jag tio minuter senare hämtar kaffepåtår, ser jag hur mannen som haft platsen bakom mig i kön, äntligen kommer åt att kasta sig över en av de två uppställda apelsinpressarna.

Annat är det på Club Sera. Här är det gott om plats i de olika restaurangerna. När solen sänker sig över de antikinspirerade pelarna och det strömmar mjuk dansmusik med Frank Sinatra ur högtalarna smakar maten extra bra.

Alla hotell bjuder på överdådiga

bufféer både till lunch och middag. Turkiska specialiteter som kebab och vindolmar blandas med olika sallader, grillad kyckling och pastarätter till barnen. Vi hinner aldrig tröttna på maten. Flera hotell har antingen olika menyer för veckans alla kvällar eller ett antal à la carte-restauranger. Ett besök per à la carte-restaurang och vecka ingår, men bord måste bokas i förväg.

Vid 21-tiden är det showtime. Under bar himmel finns plats för flera hundra åskådare i hotellets egen amfiteater. Kvällen är ljum och det känns lite magiskt när stjärnorna glittrar på himlavalvet.

På Topkapi Palace är det många barn i publiken. Men showen är allt annat än barnvänlig: halvnakna turkar och en Mikael Jackson-kopia som drar pedofilskämt varvas med långsamma slitna nummer fyllda med svordomar.

De som orkar hålla ut hela timmen får ställa sig upp och dansa hotellets egen dans för säsongen: som hämtat ur filmen Dirty Dancing med löjliga gester och töntig text.

– Kom här, jag klipper ditt hår. Det ingår!

Mannen i frisörsalongen insisterar att jag ska utnyttja all inclusive-konceptets alla erbjudanden.

– Okej, om jag får en frisör som pratar engelska, säger jag.

Ahmed nickar och visar mig till frisörstolen.

Jag förklarar bestämt att jag bara vill få bort de slitna topparna. Ingen svårformad frisyr. Bara någon centimeter blir bra.

– Ja, inga problem, säger Ahmed och fattar saxen.

Två sekunder senare är min lugg ett minne blott. Jag skriker rätt ut i ren förskräckelse.

Ahmed kan i verkligheten bara tre ord engelska: ”Ja” och ”inga problem”.

Mehmet tar över saxen, men ju mer jag säger åt honom att bara ta lite, lite, desto mer av mitt långa, tjocka hår hamnar på golvet. Jag känner mig maktlös och testar av hår står åt alla håll. Efteråt försöker jag rädda frisyren med klämmor och hårspray, men inser att endast tiden kommer att läka alla sår.

Luis Godinez, 44, från Stockholm, vågade också testa hotellfrisören.

– Min sambo skickade tillbaka mig igen. De hade bara tagit på sidorna och hon tyckte inte jag såg klok ut. Nu kallar de mig ”Mr Little More” varje gång jag går förbi.

Han lyfter snabbt upp tvååriga dottern Madelen när en städare kommer med stora svabben och marmorgolvet blir vått och halt.

– Det där är livsfarligt! Här är tyvärr inte så bra säkerhet med tanke på barnen. Vi måste till exempel bära barnvagnen upp för trapporna till restaurangen varje dag, berättar han.

Sambon Annika Fridlund, 36, håller med. De har åkt med en sistaminutenresa – ett erbjudande med den nya arrangören Bentour.

– Vi hade väldigt höga förväntningar och alla i planet tisslade om femstjärnigt hotell och hur lyxigt det skulle bli. Men standarden är trestjärnig. Helt okej men inte mer, säger hon.

På Club Justiano är barnen i himmelriket. Här kan de susa ner för vattenrutschkanorna eller köra minilastbil mellan färgglada gummidäck. För tonåringarna bjuds det vattensport och skumparty.

Dricka kan de hämta själva i plastglas när de vill, hur mycket de vill. Samma avtal gäller på Club Doganay. Här står saftblandare med apelsin, citron, körsbär och äpplesmak. Men Tim Westring, 10, från Höllviken saknar glass. Någon sådan ingår inte på detta hotell.

– Men det är bra att allt är gratis, säger han.

Storasyster Sanne, 14, och Tim åker vattenrutchkana medan lillebror Jon, 4, busar i barnpoolen.

Familjen Westring är mycket nöjd med semestern och framför allt med priset. En veckas semester för två vuxna och tre barn kostar ungefär 20 000 kronor med Apolloresor på Club Doganay.

– Vi har råd att hyra bil och även äta ute ett par dagar, säger pappa Magnus Westring, 35.

På eftermiddagen dukas fika med kaffe, te, kakor och turkiska sötsaker. De svenska gästerna följer kaffedoften och ler lyckligt.

– Svenskarna gillar verkligen kaffe, säger servitören.

De tyska gästerna smuttar på varsin eftermiddagsöl i stället.

Vilka drycker som ingår varierar från hotell till hotell. Oftast är det alkoholfritt och inhemsk alkohol som serveras gratis.

Bartendern lägger pannan i djupa veck när jag senare på kvällen ber om en cuba libre.

En gin och tonic hostas tveksamt fram, men i vanligt vattenglas utan is, drinkpinne, sugrör eller citronskiva. Därför känns lobbybaren på Lara Resort & Spa som ett lyxigt undantag med höga champagneglas, färgglada cocktails och välkända importerade spritsorter på rad.

– Ibland kan det bli lite för mycket av det goda för vissa, säger Rolf Bexell, 67, från Perstorp.

Förra natten blev han störd av högljudda semesterfirare som utnyttjat Club Doganays bar till långt in på småtimmarna.

Även på Club Justiano är det fri alkohol dygnet runt. Vi får nattligt besök av en tysk man som stannat för länge i baren: han bankar på dörren och visar tydliga problem att hålla sig på benen när han sluddrigt ber om en sängplats.

För den vuxna publiken bjuds det levande musik. Efter tolvslaget pumpar diskot igång hitmusik. Men de flesta hotell har klokt nog lagt dansgolvet i en avskild lokal som stänger undan det mesta av ljudet för dem som hellre vill sova.

Här råder ingen åldersgräns och tonårstjejer dansar sida vid sida med medelålders tyskar och hotellets egen personal.

Jag går tillbaka till hotellrummet och kliver i badtofflor och morgonrock av frotté. (Den låg prydligt vikt på min säng tillsammans med färska rosenblad.) Minibaren är pånytt fylld med vatten, läsk, öl och choklad. På bordet står en flaska rödvin, två glas och en skål nötter.

Allt ingår.

3 röster om all inclusive

Katharina Brunat (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln