6 tips för att maxa din flygresa

Så gör du för att få den bästa upplevensen

Publicerad:
Uppdaterad:

Semester

Att lägga livet i en annan människas händer kan vara stressande, och även den orädde kan känna sig obekväm på flygresan.
Enligt flygvärdinnan Annie Kingston finns det dock flera saker du kan göra för att se till att få bättre plats och bättre service.

Flygvärdinnan Annie Kingston ger sex tips för hur man ska optimera sin flygresa
Foto: Gettys Images
Flygvärdinnan Annie Kingston ger sex tips för hur man ska optimera sin flygresa

Små utrymmen, tryck i luftvägarna, sitta intryckt bredvid främlingar och svårt att sova. Att flyga kan minst sagt vara obekvämt och stressande för många. Sällan flyger en för flygandets skull: Det är målet, en kärlek, familjen eller semestern, som är det viktiga.

Men det är inte bara utomstående faktorer som påverkar din upplevelse. Flygvärdinnan Annie Kingston skriver på Oyster.com om hur man själv kan optimera sin resa.

 1. Om du vill sitta ensam
  Om du föredrar att slippa främlingen bredvid dig kan du alltid fråga om flyget är fullt. Det är dock inte lönt att göra detta så fort du ska gå på flyget eftersom flygvärdinnorna inte kan svara innan alla har gått på. Då får du vänta tills efter planet har lyft och det är okej att spänna av bältet.
  Du kan också se till att vara den som boardar sist. Då ser du lätt vilka platser som är lediga och inte. Men se upp! Ingen gillar ett försenat flyg och håller du dig inte vid gaten riskerar du att missa planet. Gå till boardingen, men ställ dig sist i kön.

 2. Om du vill slippa barn
  Alla har rätt att flyga, men vill du ändå positionera dig mot skrikande bebisar bör du se till att sätta dig så långt ifrån dem som möjligt. Enligt Annie Kingston brukar familjer med barn under året sätta sig på första raden vid skiljeväggarna. Dessa finns främst på stora flygplan där planet är uppdelat i olika ”avdelningar” och där första raden har något större benutrymme.

 3. Här ska du sitta för bästa service
  Om du är en person som ofta vill ha påfyllning av dryck eller särskilda snacks ska du se till att sitta längre bak hellre än långt fram. Anledningen är att när flygvärdinnor svarar på en ringning från de främre raderna, slutar det ofta med att personer runtomkring vill ha samma sak som den förste har beställt. Det innebär att vissa matalternativ eller varor som vodka, kuddar eller tandborstar riskerar att ta slut, eller att serveringsschemat blir försenat. Effekten är inte lika stor när resenärer i de bakre raderna beställer.

 4. Undvik fönstret
  Efter en tid i värmen är det lätt att glömma bort hur kallt det är på flyget vid 10 000 meters höjd. Om du klätt dig i shorts eller klänning och sandaler kommer du därför snabbt börja frysa. På vissa flyg kostar det dessutom att låna filtar. Vill du hålla värmen bör du därför undvika att sitta nära fönstret, eller byta om.

 5. Onödiga kostnader
  Om du planerar din packning, och i synnerhet ditt handbagage, kommer du slippa onödiga utgifter innan semestern ens har tagit fart. Flygplatser är nämligen fulla av bra att ha-saker, men desto dyrare för din plånbok. Köp sovmasken, nackkudden och reseförpackningarna innan resan, så kan du ha pengarna till roligare saker.

 6. Därför gynnas du av medlemsskap
  När du bokar flygbiljetter får du oftast en fråga om du vill registrera dig som medlem för att kunna ta del av erbjudanden. Det är lätt att avfärda för att slippa få mejl, men då riskerar du att också avslå billiga uppgraderingar. När det finns platser kvar i första klass brukar personalen nämligen skanna igenom passagerarna som reser ensamma, och därför erbjuda uppgraderingar till medlemmarna. Även passagerare med få poäng kan alltså få möjligheten att sitta i första klass.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA