Därför ska du besöka vindistrikt på hösten

Fredrik Schelins favoriter för vinresan

Champagne var Fredrik Schelins första kärlek.
Champagne var Fredrik Schelins första kärlek.

Hösten är den perfekta tiden för ett besök i ett av Europas många vindistrikt. Drick champagne i Champagne, kombinera tapas och rioja i Logroño, eller besök vingårdarna på vulkanen Etna på Sicilien. Här är vinexperten Fredrik Schelins bästa tips inför vinresan.

När Fredrik Schelin var tonåring var han inte speciellt intresserad av alkohol. Men så smakade han sin första champagne, och fastnade. Nu kan han titulera sig champagneexpert och författare till boken ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska”.

– Champagne var min första kärlek, säger Fredrik Schelin.

Första gången Fredrik reste till Champagne var när han var 18 år. Han var tvungen att veta; vad ligger bakom denna fantastiska dryck? Nu 29 år senare har han besökt Champagne flera gånger per år, och trots att han rest runt bland världens olika vindistrikt är Champagne fortfarande favoriten.

– Det är som ett andra hem. Det många missar är att det är ett perfekt weekendresmål. Det ligger nordöst om Paris så man kan dessutom kombinera resmålen, berättar Fredrik.

Fredrik Schelin reser runt jorden till olika vindistrikt.
Fredrik Schelin reser runt jorden till olika vindistrikt.

Tipset: Undvik sommaren

Enligt Fredrik Schelin innebär vindistrikten så mycket mer än bara goda drycker. Det finns ofta bra restauranger, trevliga människor och sevärdheter att upptäcka. Men, det finns tider då det är trevligare att besöka dessa områden.

– Många tror att det är fantastiskt att åka ner under skörd eller under sommaren men det är helt fel. Vinmakarna har fullt upp under skörden och hinner de inte ens titta på dig, hela augusti har de själva semester och då är allt stängt, och innan dess är det så mycket turister att det enda du kan få är ett standardbesök.

Fredriks tips är istället att åka under hösten, efter skörden. Då lägger vinhusen ofta mer krut på besökarna.

– Efter skörden när druvorna är pressade och ligger på jäsning, då är det perfekt. Då har vinmakarna all tid i världen för ett besök. Det är mindre trångt, fortfarande sensommar i större delen av Europa, det blir ofta en fantastiskt upplevelse, säger Fredrik Schelin.

Finns många platser att uppleva

Fredrik Schelin reser inte bara till Champagne årligen, utan han reser som vinskribent runt i hela vinvärlden.

Sicilien är helt fantastiskt. Där blir det inte heller så kallt, och hösten är jättefin.

Fredrik tipsar om vindistriktet på vulkanen Etna, där besökare kan kombinera äventyr på vulkanen med vinprovning.

– Många tänker att det blir nördigt på en vinresa men det finns så mycket mer att se.

På Etna finns det ett stort vindistrikt.
På Etna finns det ett stort vindistrikt.

En annan favorit är Portugal och vindistrikten utanför Lissabon, eller Colares på landets västkust där några av Europas äldsta vinodlingar finns. Och så finns klassiska Rioja i Spanien. Fredrik tycker extra mycket om staden Logroño där varje tapasstånd har sin specialitet och där besök på vingårdar på dagen kan varvas med häng i byns mysiga gränder kvällstid.

– Hela Europa vimlar av kultur och det finns så mycket att se, inte bara vingårdar.

Den som inte nöjer sig med Europas milda värme under hösten kan ta sig utanför Europa för vinupplevelser.

– En annan destination som är fantastisk är Sydafrika. De går mot sommar när vi går mot vinter.

Under den Sydafrikanska våren börjar vingårdarna bli gröna och personalen väntar in den kommande skörden med lite fix och trix, så de har gott om tid för besök. Ett plus är att temperaturerna är högre samt att tidsskillnaden inte existerar.

– I Sydafrika finns god mat, god dryck och mycket vänlighet.

De bästa vindistrikten i Sydafrika finns runt Kapstaden, tycker Fredrik. Och inte allt för långt bort ligger Stellenbosh, Sydafrikas största vindistrikt.

Läs på för bästa upplevelse

Fredrik Schelin tycker att det kan vara bra att läsa på om vindistrikten innan ett besök. Extra bra är det att förboka via vingårdarnas hemsidor.

– Om man bara droppar in blir det ett turistbesök. Många tar emot besök men om det förbokas så blir det trevligare och de har mer tid.

Men när du bokar kan det vara bra att inte boka in för mycket, för då är risken att du missar mer än du får se.

– Det största misstaget som många gör är att boka för många besök samma dag. Du vill inte åka för att du är stressad när ägarna får feeling och hämtar årgångsviner, säger Fredrik.

För att få ett optimalt besök är det också bra att skippa de stora varumärkena. De små vingårarna, det är där det händer.

Fredriks tips för den ultimata vinresan

 1. Champagne – Frankrike
  – Att resa till Champagne är kanske den lättaste av mina tips, tar du 6-flyget från Stockholm så äter du lunch samma dag i Champagne. Bo gärna i Reims då har man närheten till Katedralen och alla barer där du kan prova flera champagner efter dagens utflykter. Vingård att besöka Pertois Lebrun, man producerar viner i världsklass och bröderna som driver familjehuset gör ett fantastiskt banbrytande jobb.
 2. Rioja – Spanien
  Logroño är huvudstad i regionen La Rioja i norra Spanien och det är här man vill bo under ett besök i Rioja. Att ta sig ut till bodegorna (vingårdarna) dagtid och strosa runt i Logroños gränder och äta tapas på kvällarna är magiskt. Tänk på att varje tapasställe har sin egen specialitet så fråga vilken tapas som är deras signum och gå sedan vidare. På så sätt hinner du prova flera delikatesser. Bodega - Vingård att besöka är en klassiker Marques de Riscal här får du en upplevelse som innefattar en restaurang i världsklass, en magnifik byggnad och magiska viner.
 3. Lissabon – Portugal
  – Trekvart från Lissabon finns Setúbal. Besök vinhuset José Maria da Fonseca. Colares är en annan by men på västkusten också trekvart från Lissabon. Vinstockarna växer som låga buskar i sandig mark (chão de areia) och är ofta mycket gamla. Sanden är något av en frälsare i dubbel mening, dels hjälper den till att värma vinstockarna och dess druvor, dels såg den till att stoppa vinlusen (phylloxera). Besök vinhuset Adega Regional de Colares, CRL
 4. Sicilien – Italien
  – Etna är Europas högsta aktiva vulkan, men det inte många vet är att Etna även är ett vindistrikt som producerar vin i världsklass. Besök Vingård Benanti på Etna, eller Tasca D'Almerita - Regaleali Estate som har flera vingårdar på ön som även huserar gäster.
 5. Kapstaden – Sydafrika
  – Även kallad moderstaden, och så är stämningen i Kapstaden, man känner sig som hemma. Besök Godahoppsudden, table mountain i solnedgång och Stellenbosch för deras wine route. Vingårdsbesök Spier Wine Farm - här kan du bo, äta och besöka vineriet.
Publisert:

LÄS VIDARE