Thomas kämpar för rent vatten i Pakistan

Publicerad 2022-11-25

I Pakistan pågår en stor klimatkatastrof.

En tredjedel av landet hamnade på kort tid under vatten – ändå råder stor brist på rent dricksvatten.

Svenske elektrikern Thomas åkte dit och deltog i en rekordlyckad insats.

Thomas Mellroth, hemmahörande i Forshaga i Värmland, jobbar som elektriker och är en del av MSB:s resurspol med just el som sitt expertområde. I slutet av september var han på en utbildning på myndighetens kontor i Karlstad. Då hade MSB precis fått en förfrågan om att genomföra en insats i Pakistan.

– Eftersom jag var på kontoret var det lätt för handläggaren att fråga mig om jag ville åka. Jag svarade ja och sedan var det snabba puckar. Fem dagar senare åkte jag, fyra svenskar till, några islänningar och norskar dit, säger Thomas.

Thomas Mellroth deltog i en stor insats för rent vatten i Pakistan

Som ett stort flyktingläger längs vägen

I Pakistan är situationen svår. Under våren kom en enorm värmebölja som torkade ut jorden och ledde till stora skogsbränder och att skördarna blev förstörda. Samtidigt började flera av landets drygt 7 000 glaciärer började smälta. Under sommaren kom ett enormt monsunregn, på vissa håll upp till 700 procent mer nederbörd än vanligt.

En tredjedel av landet hamnade under vatten.

Eftersom torkan gjorde marken hård som betong har vattnet haft svårt att rinna undan vilket gör att mycket vatten fortfarande ligger kvar, flera månader senare. Många invånare har tvingats fly sina hem på grund av översvämningarna och det råder stor brist på mat och rent vatten.

– Vi kom först till den största staden Karachi i södra delen av landet. Därifrån åkte vi bil till en mindre by som heter Khipro, säger Thomas.

Under bilresan såg han vatten överallt och det var tydligt att många hade fått lämna sina hem.

– Människor bor på plätten där de odlar eftersom de inte äger plätten. De törs inte lämna för då tar någon över plätten. Hela vägen till Khipro var därför som ett stort flyktingläger. Det var tält, barn, djur och familjer överallt. Tänk dig E18 fast inte lika fin väg, och så fullt med människor som bor längs med vägen.

2,7 miljoner liter vatten renades

På plats i Khipro höll Thomas och de andra i teamet igång sex stycken reningsverk i miniatyrstorlek som drevs av elmotorer och generatorer. Det renade vattnet delades ut till befolkningen på olika sätt. Bland annat genom tappkranar vid själva reningsverken och genom tankbilar som körde ut till byar.

– Som mest renade vi 100 000 liter vatten på ett dygn. En mer normal dag renade vi runt 70 000 liter vatten. På två månader renades 2,7 miljoner liter vatten, vilket är rekord för en sådan här insats, säger Thomas.

Är det alltid brist på rent vatten i Pakistan, eller är situationen extra dålig just nu?

– Brist på rent vatten är alltid ett problem. Efter monsunregnet är det ett ännu större problem. Det finns en stor älv som rinner genom Pakistan. Det är den älven som driver in i områdena. Det vattnet har nu dragit med sig avföring från städer och djur. Det vattnet är fullt av bakterier som har lagt sig på ytan över brunnarna som folk har.

Thomas och resten av teamet stannade i Pakistan i en månad. Idag är insatsen avslutad.

– Där vi var hade de en befintlig infrastruktur med vattenledning som hade slagits ut. Vi lyckades fixa den. När vi åkte därifrån så fungerade det. Det fanns också ett befintligt reningsverk som var utslaget. Vi köpte nya grejer till reningsverket och installerade dem. Det kändes som ett bra överlämnande, att vi lämnade någonting efter oss.

På många andra håll i Pakistan är situationen dock fortfarande svår. I oktober beräknades 33 miljoner människor fortfarande sakna tillgång till rent rinnande vatten. Från sjukhusen och kliniker kommer rapporter om att vattenburna sjukdomar sprids och enligt pakistanska myndigheter har minst 340 personer dött till följd av sjukdomar efter översvämningen.