Zachrisson: ”Ett snuskigt samhälle”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En dryg månad har gått sedan Göran Zachrisson dömdes för grovt rattfylleri.

Livet med skyddstillsyn med samhällstjänst har blivit tufft för honom.

– De bryr sig inte om människor, säger den 81-årige tv-profilen till Expressen.

Det var i början av oktober som Attunda tingsrätt i Sollentuna dömde Göran Zachrisson till skyddstillsyn med samhällstjänst i 40 timmar.

Han hade erkänt grovt rattfylleri i polisförhör och i rätten, efter att ha kört bil med en promille alkohol i blodet och kraschat in i en annan bil.

Sportbladet pratade med Göran Zachrisson i radhuset hemma i Djursholm på eftermiddagen efter domen.

Jag tycker att det är en väldigt bra dom, eftersom jag erkänner mitt brott och vill ta mitt straff. Ett fängelsestraff hade jag inte klarat – jag blev väldigt lättad och rörd och hade nära till tårarna, nu kan jag lägga det här åt sidan efter tio jobbiga och långa månader, sa Göran Zachrisson till Sportbladet.

”Tagit en rackare i köket”

Har har under den rättsliga processen tagit hjälp av en alkoholterapeut för att sluta dricka alkohol direkt, men han erkände för Sportbladet att det var väldigt svårt och att han fortfarande drack marginellt.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

För Expressen berättar Göran Zachrisson att han fortfarande är bestämd på att sluta men att det är är fortsatt kämpigt.

Det är bara några dagar sedan han drack alkohol senast.

– Just nu är det bara några dagar. Jag har tagit en liten rackare med jycken i köket till maten. Jag har aldrig supit på det sättet, men det jag är rädd för är att det förstör minnet och sådana saker. Så nu lägger jag av med det med. Då får jag inte smyga i väg till Systemet en gång i veckan för att köpa en flaska vin. Det är färdigt, klart, inget mer, säger Göran Zachrisson.

”Jag ska ju snart dö”

För Sportbladet berättade han att vill avtjäna samhällstjänsten genom att åka ut till ålderdomshem och skolor för att föreläsa om idrottsutövare.

Typen av samhällstjänst är ännu inte fastställd, men han måste infinna sig regelbundet hos Frivården i Sollentuna.

– Det skadar min… Jag ska ju snart dö, vad fan. Men jag vill lämna ifrån mig till min son och göra rätt för mig, det har jag alltid velat och alltid gjort. Det svider naturligtvis att jag ska åka. De säger att jag ska komma till Sollentuna. Det är två eller tre byten med buss, och det blir timmar. Och jycken får jag inte ta med mig, så jag får ta taxi dit och det kostar. Men det är klart som fan att jag tar mig dit på något vänster, i bästa fall har jag goda vänner som hjälper mig, säger Göran Zachrisson till Expressen.

Kritiserar samhället

Han berättar vidare att han upplever samhället som stelbent och byråkratiskt.

– De bryr sig inte om människor, de går bara på sina siffror. Jag tycker det är lite av ett snuskigt samhälle, hade det varit ett bra samhälle hade de låtit mig vara. Inte så att de inte skulle dömt mig. Men när väl domen kommit, låt mig för helvete vara då. Nu ska jag åka på frivård och grejer, men hjälp mig då så att jag kommer dit. Ska jag betala tusentals kronor i taxikostnader varje gång, vad är det frågan om? Jag har alltid älskat Sverige och framhållit Sverige, men nu vet jag inte riktigt om jag tycker att det är samma goda samhälle, säger Göran Zachrisson.

Det är ännu inte klart om han ska fortsätta med sina uppdrag som golfkommentator för Viasat.

– Så småningom kommer vi att sätta oss ner med Göran Zachrisson och diskutera en eventuell framtid tillsammans. Under tiden fortsätter vi att stötta honom i hans rehabilitering, säger Fredrik S Johansson som är presschef sport på Nent Group till Sportbladet.

Det var i början av december förra vintern som polisen grep Göran Zachrisson i Djursholm när han skjutsade en vän hem efter middag.

För den stora allmänheten är han mest känd för alla år och inslag i sportsändningarna i SVT, från och med 1962 och 30 år framåt.

Publicerad:

LÄS VIDARE