Man ska veta att det knakat och gnisslat i Luleås spel under säsongsinledningen. En överambition i spelet i förhållande till spelarmaterialet har gjort att norrbottningarna kommit helt snett in SHL.

Lite av det såg vi mot Brynäs.

Nu var det enkelt, rejält och småtufft. Inte så flashigt, inte så konstruktivt i alla lägen.

Precis som jag ser framför mig att Luleå måste spela om de ska få ut maximalt av det här laget.

I stället förstördes kvällen av tre blytunga individuella misstag.

Två lagstraff och ett svagt agerande av Victor Ekarv låg bakom Brynäs tre sista mål.

Lätt att hålla sig för skratt

Klart att tränare Joakim Fagervall hade lätt att hålla sig för skratt:

– Det finns saker jag är nöjd med, och det finns saker jag är missnöjd med. Det finns disciplinära saker som vi faller på, säger han.

Tre av Brynäs fyra mål kom i numerärt överläge.

Luleå hade en 2–0-ledning i slutet av den andra perioden. Man hade 2–1 inför den tredje perioden.

Ändå vann Brynäs med 4–3.

En tveksam utvisning på Ilari Melart och en oerhört klantig utvisning när Sigalet klev in på isen för tidigt vid ett byte gjorde att Brynäs fick spela fem mot tre. Nick Johnson styrde in 2–2.

Victor Ekarv spelade helt galet i ett av de få byten han fick och Ponthus Westerholm drog in 3–2. Luleå lyckades ändå ta matchen till förlängning.

Och vad hände där? Ett nytt lagstraff med för många spelare på isen och Greg Scott ordnade bonuspoängen till Brynäs.

Tre placeringar upp

Fram till Johan Harjus ledningsmål i slutet av den första perioden var Brynäs vassare. Skapade lite fler heta lägen och kom lättare in framför motståndarmålet jämfört med vad Luleå lyckades med.

Men Toni Rajala bröt mönstret med en individuell prestation och serverade Johan Harju öppet mål.

Sedan var det Luleås match fram till fem minuter kvar av mittperioden. Peter Cehlariks 2–0-mål höll hög klass och det kom också helt logiskt.

Efter 14.52 av mittperioden tog Brynästränaren Thomas Berglund timeout. Han han var allt annat än glad och det hade alla med hemmasympatier i ödsliga Gavlerinken (bara drygt 4 000 personer) full förståelse för.

– Det var dags för en uppsträckning och det tyckte jag killarna svarade upp bra på, säger Berglund.

Det blev bara en poäng för hårdsatsande Luleå, men det betydde ändå tre placeringar upp i tabellen. Än viktigare var hur det stundtals såg ut på isen.

Känslan är att de i alla fall har kommit ett steg närmare vilket lag de vill vara.