Lundqvist: ”Som en firmafest för oss”

Gör stjärncomeback: ”En ära”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Foto: Adam Hunger / TT / NTB Scanpix

TAMPA. Efter sex år frånvaro återvänder en kung till All Star-tronen den här helgen.

Och det är ingen tillfällighet att han gör comeback på NHL:s stora party just i år.

Den pågående säsongen är en av Henrik Lundqvists allra mest lysande.

– Jag har ändrat några saker och ja, det känns bättre än det gjort på flera år, säger den 35-årige målvaktsikonen till Sportbladet just som festligheterna i det somriga Tampa ska börja.

Han var med i Montreal 2009, i Raleigh 2011 och i Ottawa 2012.

Men därefter har Henrik Lundqvist, något egenartat, inte spelat några All Star-matcher.

Därför är det en rätt förväntansfull 35-åring som nu gör sig redo för helgens personalfest med Sidney Crosby, Connor McDavid, Erik Karlsson, Alex Ovetjkin, Steven Stamkos och de andra hockeycelebriteterna som samlats i ett varmt men blåsigt Tampa. 

– Till att börja med är det en ära att bli uttagen, jag känner mig stolt och glad över det. De har ju gjort om en del sedan jag var med senast och kör tre mot tre i själva All Star-matchen. En liten utmaning, men det blir nog festligt, inte minst för publiken, säger ”Henke”.

”Kul att lära känna de unga killarna”

– Sedan är det ett väldigt roligt evenemang i sig. Jag ser fram emot att få umgås, och ha skoj med, kollegorna. Några känner jag sedan tidigare, men det är en hel del  unga killar jag bara mött på isen, i stridens hetta. Det ska bli kul att lära känna dem på ett personligt plan också, 

Det gäller inte bara de övriga målvakter som tagits ut till All Star – Braden Holtby, Carey Price, Andrej Vasilevskij, Pekka Rinne, Connor Hellebuyck, Mike Smith och Marc-Andre Fleury.  

– Det är klart att vi pratar lite extra, vi har ju den position vi har, men den stora grejen den här helgen är att vi alla har så fin gemenskap. Det är verkligen som en slags firmafest för oss, skrockar Rangers-keepern.

Det blir inte sämre av att sex svenskar är med och partajar. Utöver Lundqvist har ju även Erik Karlsson, Rickard Rakell, John Klingberg, Oliver Ekman-Larsson och Victor Hedman (som på grund av skada inte kan spela, men medverkar som turistguide och materialförvaltare!) tagits ut. 

– Nej, givetvis är det roligt att vi är så många svenskar. Och man blir ju imponerad över att vi fått med fyra backar, fortsätter han.

– Men det noterade jag redan under VM. Alla var ju inte med då, men vårt backspel höll extremt hög klass. Sverige har det väldigt bra förspänt på den fronten nuförtiden. 

”Henke” bättre än på länge

Att mannen de kallar kung på Manhattan själv gör comeback i de här sammanhangen just vintern 2018 är inget sammanträffande.

New York Rangers har lite bakhalt som lag just nu, men ”Henke” själv spelar sin bästa grundseriehockey sedan han vann sin Vezina Trophy (priset till årets målvakt) 2012.

– Jo, efter den sedvanligt halvdana starten har det känts bättre än på flera år, medger han.

– Jag har ändrat några saker, både mentalt och tekniskt, och det har helt klart gett positivt resultat.

Exakt vad för detaljer han kalibrerat vill Herr Lundqvist inte avslöja, men det är ju omvittnat att han uppträder med en ny aggressivitet i sin kasse den här säsongen.

– Ja, jag har anpassat mig efter hur spelet utvecklats på slutet. För några år sedan var anfallsspelet i ligan mycket mer strukturerat och för mig handlade det då mer om att stå djupt och försöka läsa situationerna.

– Nu är många forwards så snabba och så skickliga att strukturerna nästan försvunnit, de bara kör. Därför måste jag vara mer aggressiv och lita mer på reaktionerna. Det är inte alldeles lätt att göra såna ändringar, vi målvakter har ju en minst sagt utsatt position, men det har fungerat bra.

Det lär det göra även under helgens lekar i Florida.

Publicerad: