Bekräftat: Mourinho tar över Man United

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Skriver treårskontrakt värt 434 miljoner kronor TV: Analys av Sjögren och Karlsson

För ett halvår sedan startade ryktena.

I dag kom bekräftelsen.

José Mourinho är ny manager i Manchester United efter Louis van Gaal.

– Jag har alltid känt en samhörighet med Old Trafford, säger Mourinho.

Den sämst bevarade hemligheten är nu officiell.

José Mourinho, 53, är ny manager i Manchester United där han efterträder sparkade Louis van Gaal, bekräftar Premier League-klubben på sin hemsida.

– Att bli Manchester Uniteds manager är en speciell ära. Det är en världskänd klubb som är känd över hela världen. Det finns en mystik och romans som ingen annan klubb kan matcha, säger Mourinho.

Kontrakt värt 434 miljoner

Redan i vintras kom de första spekulationerna om att Mourinho skulle ta över nederländarens jobb i Manchester United.

Louis van Gaal behöll dock jobbet säsongen ut och ledde United till en femteplats i ligan (missade därmed Champions League-spel) och säkrade FA-cuptiteln i lördags innan han i måndags fick sparken.

Kontraktet med Mourinho, som i december fick lämna Chelsea, är skrivet på tre år med option på ytterligare ett och är enligt The Telegraph värt drygt 434 miljoner kronor.

– Jag har alltid känt en samhörighet med Old Trafford. Den har varit värd för några av de viktigaste minnena för mig genom karriären och jag har alltid gillat haft en känsla för klubbens supportrar, säger Mourinho.

SE OCKSÅ

Zlatans hyllning till Mourinho

Uppgift: Giggs lämnar

Vem som kommer att assistera Mourinho i hans nya klubb är inte klart.

Engelsk media påstår dock att den nuvande assistenten Ryan Giggs bestämt sig för att lämna efter att ha blivit blåst på drömjobbet en andra gång.

I stället väntas Gary Neville (tidigare huvudtränare i Valencia) och Brian Kidd (assisterande tränare i Manchester City) ingå i portugisens team.

– José Mourinho är helt klart den bäste managern i hela världen just nu. Hans meritlista gör att han är den rätte personen att ta klubben framåt, säger Manchester Uniteds vd Ed Woodward.

Mourinhos första nyförvärv i United tros bli Zlatan Ibrahimovic.

Redan den 25 juli ställs José Mourinhos Manchester United mot rivalen Pep Guardiolas Manchester City i en träningsmatch på Fågelboet i Peking.

Se 50 minuter snack om BARA Manchester United med Erik Niva, Kalle Karlsson och Patrik Syk – Prova Plus premium för 1 kr utan bindningstid

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.