Tyrväinen om slutspelshettan: ”Har kommit under skinnet”

Publicerad:

HOCKEY

LULEÅ. Ständigt i hetluften.

Juhani Tyrväinen är en av slutspelets största profiler.

– För mig är ishockey även ett mentalt spel, att ta sig under skinnet på motståndaren, säger Luleås publikfavorit.

Juhani Tyrväinen kan se arg ut på isen. Här bjuder han på ett leende.
Foto: Jonathan Nilsson
Juhani Tyrväinen kan se arg ut på isen. Här bjuder han på ett leende.

Under debutsäsongen i Luleå var det många supportrar som såg fram emot att se Juhani Tyrväinen spela slutspelshockey. Den rivige och hårdtacklande VM-guldmedaljören från Finland sågs som klippt och skuren för tuffa och täta matchserier.

Coronapandemin satte stopp för det i fjol, men den senaste veckan har han gjort sina första slutspelsmatcher i den röda tröjan. I onsdagens tredje kvartsfinalmöte med lokalrivalen Skellefteå satte han in två tunga tacklingar.

Ytterligare två gånger missade han målet totalt, men smällarna i sargen ekade lika högt i hemmaarenan ändå. Till de enstaka åskådarnas stora förtjusning.

– Haha. Jag missade spelaren några gånger, men det är min stil att träffa sargen. Då studsar jag tillbaka i spelet, småler 30-åringen när Sportbladet träffar honom efter 1–0-segern.

– Det är en del av mitt spel att tackla hårt. Jag räds inte någon där ute, fortsätter han.

”Vissa säger att jag ser arg ut”

Men Juhani Tyrväinen är mer än en bulldozer på isen. Ingen i laget har gjort fler poäng än honom efter nyår. Han beskriver det som att kroppen fylls av energi vid den här tiden på året.

– Jag mår bra när snön smälter och solen tittar fram. När de stora och viktiga matcherna kommer. Och jag blir extra taggad av att möta samma lag flera gånger i rad. För mig är ishockey även ett mentalt spel, att ta sig under skinnet på motståndaren.

Har du kommit under skinnet på någon i Skellefteå?

– Kanske på några stycken. Men jag vet att de försöker göra samma sak med mig, så jag försöker hålla mig lugn.

Jag måste fråga om din blick, du ser väldigt fokuserad ute på isen?

– Ja, det är sant. Vissa säger att jag ser arg ut, men det är väl så jag ser ut när jag är fokuserad. För det är jag, försäkrar han.

”Någon finländare...”

Skellefteås Jonatan Berggren är tio år yngre än Juhani Tyrväinen. Den Detroit Red Wings-draftade 20-åringen är främst känd som en finlirare, men berättar att han njuter av hettan på isen.

– Det är mitt första slutspel och jag älskar det. Det har varit jättekul hittills. De försöker väl trashtalka och hugger lite efter avblåsningar, men hellre det än att de inte skulle vara på mig, säger han.

Lyckas de med sitt trashtalk?

– Nä, inte än. Jag försöker bara flina och le lite. Det är mest någon finländare i laget och jag kan inte snacka så mycket engelska. Så jag kan inte säga emot, säger han med glimten i ögat.

Du har inget eget snack att plocka fram?

– Näe, jag är för ung för sånt där. Jag får lära mig lite av det äldre gardet, det kommer med tiden.

Kvartsfinal fyra spelas spelas klockan 19.00 i kväll. Luleå leder med 2–1 i matcher.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!