”De är medvetna om riskerna”

Publicerad 2012-03-28

Storleken på gallerhålen målvakternas eget val – nu kan reglerna ändras

Svenska ishockeyförbundet ska se över reglerna kring måtten på ”cateye” – själva gluggen framför ögonen på hjälmen efter den obehagliga olyckan som Färjestads målvakt Christoffer Nihlstorp råkade ut för i måndags.

Cristopher Nihlstorp fick en klubbspets i ögat – och chockade hela Hockeysverige.

Nu öppnar Svenska ­ishockeyförbundet för en regeländring där målvakternas ”cateye” kan ­minskas.

– Vi ska ta upp det här till diskussion och se om det kan åtgärdas på något sätt, säger förbundets tävlingschef Mikael Lundström.

Följ ämnen
Färjestad BK
Svenska ishockeyförbundet ska se över reglerna kring måtten på ”cateye” – själva gluggen framför ögonen på hjälmen efter den obehagliga olyckan som Färjestads målvakt Christoffer Nihlstorp råkade ut för i måndags.

Det var i måndags som Brynässpelaren Sebastian Wännström, i en olycklig ­situation, spetsade klubb­ladet rätt i ögat på ­Färjestads målvakt Cristopher Nihlstorp. Stjärnan har fått ett skrapsår på hornhinnan och får nu gå runt med ögonlapp.

Ska se över regler

När han är spelklar vet man inte – men nu kommer Svenska ishockey­förbundet se över reglerna för målvakternas hjälm och mask.

I början av 2000-talet ändrades reglerna vad ­gäller målvakternas ”cateye”, det vill säga själva ögongluggen på masken. Är man under 18 år får gluggen vara maximalt fem centimeter, uppifrån och ner – en regel som då även gällde senior­spelarna.

Men sedan några år tillbaka är det i stället 7,6 centimeter (måttet på en puck) som gäller för ”cateye” – som innebär att en puck inte ska kunna tränga igenom ­gallret, men väl en klubbspets. Nu kommer förbundet att diskutera en eventuell regeländring.

Vet om riskerna

– Vi granskar situationer hela tiden. Just den här händelsen kommer vi ta upp till diskussion och se om problemet kan åtgärdas på något sätt, säger tävlings­chefen Mikael Lundström.

Att regeln ändrades, och att större gluggar började tillåtas på 2000-talet, beror på att förbundet valde att gå på internationella ishockey­förbundets linje. När hockey­-VM spelades på den tiden fick de nord­amerikanska målvakterna skriva på ett godkännande där de var medvetna om ­riskerna att spela med ­större gluggar.

Upp till målvakterna

Till slut valde alltså Svenska hockeyförbundet att ­kopiera det internationella ­regelverket – och ändrade måttet.

– Är man under 18 år i Sverige så ska målvaktsmaskens ”cateye” vara max fem centimeter. Men sedan blir man myndig och får själv avgöra om man vill spela med ett 7,6-mått. Målvakt­erna är medvetna om ­riskerna med större glugg­ar, säger Lundström och forsätter:

– Det är otroligt olyckligt att något sådant här händer. Med all respekt för målvakterna och att de kan få ­sämre sikt... Men personlig­en tycker jag nog inte att ­måttet på ”cateye” ska ­skilja något åt bara för att man är över 18 år.

Det ska även betonas att det finns målvakter i elit­serien som spelar med en mindre glugg på masken.

Det var i början av den tredje perioden som olyckan var framme. Nihlstorp fick klubbspetsen i ögat och lämnade snabbt isen för att åka vidare till akuten.

Följ ämnen i artikeln