”Ligan kör med maffiametoder”

Publicerad 2016-02-23

Vill samla kommuner i protest mot SHL

Patrik Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

SHL:s arenakrav sätter orimlig press på Sveriges kommuner och kan i praktiken förvandla serien till en stängd liga.

Det menar kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona Patrik Hansson för Kvällsposten.

– Jag har suttit med i diskussioner med både svenska hockeyförbundet och SHL och jag kan säga som så att de kör mer eller mindre maffiametoder, säger Hansson.

Följ ämnen

När Karlskrona oväntat avancerade till SHL inför säsongen kom nya och stenhårda krav på klubben att renovera sin arena. Om ABB Arena inte mötte ligans krav skulle Karlskrona fråntas platsen i SHL.

Investerade 75 miljoner

– Jag har suttit med i diskussioner med både svenska hockeyförbundet och SHL och jag kan säga som så att de kör mer eller mindre maffiametoder, säger kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona Patrik Hansson till Kvällsposten.

– Det var en jättestor investering, det var 75 miljoner kronor, och dessutom fick vi lotsa igenom det här beslutet i ett rasande tempo. Ändå är man inte nöjda utan kritiserar oss. Vi behövde ju sätta pålar i marken utanför för att kunna bygga. Vi kunde ju inte spela SHL-matcher med södra sidan av arenan helt öppen,

Uttalandet kommer sedan klubben ändå kritiserats av Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Detta då Larsson i C Mores sändning menat att klubben ”förhalat” uppgifter kring arenan och inte följt sin redovisade plan för ombyggnationen.

Efterlyser kommunalt nätverk

Nu rasar Patrik Hansson inte bara mot uttalandet utan också mot ligans krav som han menar kommer förvandla SHL till en stängd liga. Detta då mindre kommuner som Karlskrona, och snart kanske även succélaget Tingsryd, får svårt att lägga enorma skattepengar på ombyggnationer för att få sitt hockeylag i högsta serien.

Kommunstyrelsens ordförande efterlyser nu ett nätverk mellan landets kommuner för att skapa en gemensam kraft mot hockeyförbundet och hockeyligans krav.

– Jag hoppas kommuner som har hockey- eller fotbollslag i högsta- eller näst högsta divisionerna skulle hitta någon form av nätverk där man pratar och talar om att det är varken hockeyförbund eller hockeyliga som bestämmer det här.