4–1 mot Södertälje och Skellefteå tog sin femte raka vinst på hemmaplan.

– Oerhört skönt, det känns som om poängen blir allt viktigare, säger Skellefteås tränare Hans Särkijärvi.

Skellefteå var tyngre, säkrare och byggde upp ett spelet från egen zon.

– Sådana här segrar på hemmaplan skapar trygghet, det såg riktigt stabilt ut i dag, säger Hans Särkijärvi.

Laget har en backuppsättning som inte går av för hackor. Juniorlandslagets Adam Larsson och David Rundblad briljerade exempelvis stundtals. Och den här gången satt passningarna inom laget ovanligt ofta på bladen.

”Räcker inte med 12 minuter”

Södertäljes lir hade inte samma flyt. Framför Skellefteås mål var laget uddlöst.

Södertäljes tränare kände igen sig från tidigare bortamatcher.

– Man måste kunna kriga i 60 minuter, det räcker inte med 12 eller 20 minuter. Första perioden var okej, men i andra och tredje kändes det inte alls bra, säger Peter Popovic.

Västerbottningarnas seger var knappast någon överraskning. Laget hade vunnit de fyra senaste hemmamatcherna. Gästerna Södertälje hade i sin tur förlorat de tre senaste bortamatcherna.

Matchutvecklingen blev förödande för Södertälje som hamnade i psykologiska underlägen gång på gång. Otack är världens lön – precis när det började arta sig spelmässigt för gästerna bröt Skellefteå sönder allt med sina mål.

”Kan förstå Bjurling”

Petr Tenkrats 3–0 i andra perioden såg ut att vara särskilt knäckande för Södertälje. Som värsta racerbilen flög han fram och lyfte kallt pucken i mål, över Södertäljes simmande målvakt Björn Bjurling.

– Jag kan förstå Bjurling, det går verkligen fort när Petr drar fram, säger Hans Särkijärvi.

Under formtoppen i höstas plockade Skellefteå hem segrar borta såväl som hemma. Sedan kom en djupare formsvacka. Den verkar laget ha överbryggat, i alla fall på hemmaplan. En slutspelsplats verkar i alla fall högst sannolik.

Södertälje som också siktar på slutspel hamnade i ett kärvare läge eftersom både Modo och Timrå vann.