Förlustsviten bruten för Luleå

Publicerad 2013-01-08

Toni Koivisto har gjort betydligt vackrare mål.

Men finländarens mål med låret mot Frölunda var desto viktigare – och såg till att bryta Luleås förlustsvit efter tre raka nollpoängare.

– Det här var viktigt för självförtroendet, säger Koivisto.

Luleå HF

Luleå har en tung period bakom sig i elitserien där förlusterna har radat upp sig på sistone. Men efter 1–4 mot Modo, 1–3 mot Brynäs och 1–2 mot Färjestad kom vändningen i Scandinavium på tisdagskvällen.

Seger med 3–1 – och norrbottningarnas första elitseriepoäng under 2013.

– Det här var en stor seger för oss. Det är inte lätt att vända och vinna när man har förlorat några matcher i rad, säger Koivisto.

Luleå fick annars sämsta tänkbara start på matchen när backen Johan Fransson drällde med pucken i egen zon. Anton Axelsson och Nicklas Lasu blev helt fria med målvakten Johan Gustafsson, och Axelsson kunde efter 8.15 skjuta 1–0 för Frölunda – i numerärt underläge.

I slutet av första perioden kunde Mika Pyöräla, tidigare i just Frölunda, från nära håll göra 1–1 på en retur.

Och i slutet av mittperioden kom Koivistos 2–1-mål. Finländaren – även han med Frölundaförflutet – blev frispelad av tidigare otursgubben Fransson, men sköt inte bättre än att Julius Hudacek räddade. Pucken studsade dock tillbaka på Koivisto och in i mål.

– Den tog på låret. Jag hade lite tur där, säger den 30-årige forwarden och flinar.

I slutperioden hade Luleå relativt bra kontroll. När Joonas Vikho kom fri och satte kvällens tredje finländska Luleåmål efter 18.20 var matchen definitivt avgjord.

– Vi fick andra målet lite turligt, och spelade på resultatet i tredje. Jag tycker att vi förtjänade att vinna, vi var snäppet bättre än Frölunda, summerar Luleås assisterande tränare Thomas Berglund.

Luleå är kvar på femte plats, men behåller i och med segern kontakten med lagen närmast ovanför i tabellen.

Åttan Frölunda får trösta sig med att nian Växjö också förlorade, vilket gör att avståndet mellan lagen kring slutspelsstrecket fortfarande är elva poäng.

Publiksiffran gav däremot ingen tröst för göteborgarna. 7 526 åskådare fanns på plats i Scandinavium – ännu en siffra långt under det snitt på 10 000 som Frölunda budgeterade med inför säsongen.