Dif-stjärnan: ”Tycker synd om domarna”

Av: Tomas Ros

Publicerad:

Det blev ännu en kväll med diskussion om domslut i SHL.

Nu agerar Djurgårdens lagkapten Marcus Högström.

– Jag tycker synd om domarna. De saknar klara direktiv och har extremt mycket som de ska bedöma, säger han.

Djurgården fölI på Hovet med 1–3 mot Skellefteå.

Det var en match med skönspel och med många tilltrasslade situationer vid båda målen. Det är så det ser ut i SHL 2019–2020.

Skellefteås 1–2-mål blev avgörande. Jacob Andersson satte målet efter att Djurgårdens Marcus Högström och Skellefteås Jonathan Pudas hakat i varandra och hamnat i parterr bakom målet.

– Ja, du. Det blev miss i hela den sekvensen av linjemannen, menar Högström efter matchen och utvecklar resonemanget.

– Först drar Skellefteå en icing över 60 meter, jag tror pucken är fem meter upp i luften. Sedan missar domarna att Skellefteå är sex spelare på isen, säger Högström och ser en framtid som domare, halvt på skämt.

– Jag tror säkert att Nord vill ha mig med sig på isen.

Det blir en tystnad i intervjun.

Högström tar ny fart.

Inte i bitterhet.

Kritisk mot bedömningen

Mer för att han är orolig för SHL och hockeyn.

– Ska vi prata en helhet om hockeyn så är vi tillbaka som det såg ut förr i tiden. Det är ingen nolltolerans längre. Det hängs och klängs i alla zoner. Vi måste minska antalet slashingar och fasthållningar, säger han.

Han tycker även synd om domarna, menar att det inte riktigt är deras fel.

– De tvingas till för många bedömningar. Ta den nya icing-regeln. Man ändrade till den här säsongen att icingen ska vinkas av om spelarna är jämsides i kampen om pucken.

– Varför då?

– Ska två spelare kämpa ihjäl sig för att jaga puck och hamna i en knepig tacklingssituation. Det var väl det vi inte ville ha? Ännu en bedömning också för domarna. Bland spelarna är alla oförstående till den här förändringen.

SHL får chans att sätta nya direktiv

Nu spelar SHL fram till 2 november och sedan är det landslagsuppehåll i tolv dagar. Där finns ett läge för SHL att analysera vad som fungerat och vad som inte fungerat.

Högström har sin syn klar.

– Man lägger för mycket på domarna. Och de saknar klara direktiv, tycker jag. Jag tycker synd om dem. Det kan inte vara lätt att döma en match, med alla oklarheter som finns. Jag var i Nordamerika förra säsongen och i NHL funkar det bättre. Man är stenhård vad gäller nolltoleransen. Vi måste nå till samma nivå i Sverige.

Han vill inte verka bitter för förlusten utan uppger att han är orolig för utvecklingen.

– Jag tänker långsiktigt. Det bästa laget ska vinna på isen. Och jag tänker på publiken. Vad vill den se? En fasthållning eller mål?

Laddar Live Upplevelse
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!