Leksands nye sportchef: ”Varför? Jag har hjärta”

Publicerad 2015-11-10

Fredrik Jax om hockeykarriären, konstnärslivet och jobbet som sportchef i ett krisande Leksand

Hockeyspelare, konstnär, scout – nu kan Fredrik Jax titulera sig som sportchef.

LEKSAND. Han var stortalangen som aldrig blommade ut.

Skolade om sig till konstnär och utvecklade rollerhockey i Kalifornien.

Nu ska Fredrik Jax, 43, tillsammans med Mikael Karlberg, leda Leksand tillbaka till SHL.

– Jag hade inte tagit jobbet om jag haft familj, säger Jax.

Följ ämnen
Leksands IF

Anders Carlsson, Mikael Lundström, Patric Kjellberg, Tommy Salo, Tore Jobs och nu Mikael Karlberg samt Fredrik Jax.

Det har varit stor rotation på sportcheferna i Leksand senaste åren.

Ett bevis på att lugnet inte funnits, eller finns där och den så viktiga röda tråden saknas.

Också ett bevis på att klubben inte riktigt haft de sportsliga framgångar som man planerat och som fått de hårt prövade fansen att svänga mellan hopp och förtvivlan med oerhörda yttre känslosvallningarna.

Draftad av Rangers

Det ska nya sportrådet med Fredrik Jax, Karlberg och lagledaren Christer Siik ändra på.

Siik och Karlberg har funnits med runt Leksand i flera år.

Jax är nykomlingen i klubben, och gänget. Jax är den som ska se med lite nya ögon på a-lagets utveckling och utbildning och även se till att scoutningen av nyförvärv fungerar bättre än det gjort tidigare.

Jax är ett dala-namn, och hans pappa Hans var stor profil i glansperioden på 70-talet.

Och Fredrik var en gång stor talang i Leksand och draftades av New York Rangers 1991 och det var på den tiden som inte så många svenskar tingades av Nordamerikanska klubbar.

Men där stannade karriären på is – i stort sett.

– Jag var aldrig nära NHL. Hamnade mest i farmarligorna och när jag drog sönder en baksida på låret så valde jag att ta upp studierna igen.

Jobbar som scout

Många hade vänt hem till Sverige och börjat ett vanligt Svensson-liv.

Inte Jax.

Han startade studera vid Art Center College of Design i Pasadena i Kalifornien.

– Jag är konstnärligt lagd. Ligger i släkten. Tog en typ av konstexamen och blev kvar i södra Kalifornien fram till 2007. Gjorde massvis med småjobb där jag hade nytta av min konstnärliga ådra och förståelse för form och estetik, säger Fredrik Jax.

Han var även en av pådrivarna av att utveckla rollerhockeyn i Kalifornien och i slutet av 90-talet startade han ungdoms organisationen, RBK San Diego Samurajs, som ett mål att utveckla intresset för hockey i Kalifornien.

– Det gjorde att hockey fick ännu mer intresse i Kalifornien. Var en spännande tid och nyttigt att få perspektiv på livet.

Nu är Jax hemma i Leksand. NHL-scout sedan flera år, numera för St Louis Blues.

”Gick inte tacka nej”

Och största utmaningen kom när han i förra veckan fick ett samtal av Per Ragnar Bergkvist i Leksands styrelse när man letade efter efterträdare till Tore Jobs.

– Det gick inte att tacka nej. Blir kanske larvigt att säga att man gör det för att man har Leksandshjärta, men det är därför jag gör det här och jag tror också att jag kan tillföra till klubben.

Som?

– Jag har under en tid jobbat som scout och följt de flesta spelarna, även utländska, så jag känner framförallt att jag har god kunskap om spelarmarknaden. Sedan handlar det väldigt mycket om goda kontakter som jag knutit upp under åren. 

Hur avgör du om ett tilltänkt nyförvärv passar in?

– Man måste se killen över en längre tid. Kolla om han kommer till jobbet varje dag. Många spelare är lättlästa och du får en klar bild direkt, vissa tar en längre tid. Hur en spelare tävlar och spelsinne, det är viktigaste egenskaperna.

”Då hade jag inte tagit jobbet”

Just den här kunskapen är det tänkt att Jax ska bidra med.

Jax ska vara ute på fältet och ha en databank med information om spelarna på marknaden.

Karlberg ska ha koll på hur det fungerar i Leksand, hur laget mår och stå för en röd tråd mellan juniorer till seniorer. Siik har den klassiska lagledar-rollen där bussar och hotell ska bokas.

Sportchefsrollen delas upp på tre personer, ett sätt att fördela bördan.

För just sportchefsrollen i Leksand är speciellt.

Många har försökt.

Det blir inte ett jobb – utan en livsstil.

– Jag hade inte tagit jobbet om jag haft familj. Det hade varit en omöjlighet. Jag hade inte fixat att jobba 50 procent för NHL, 50 procent för Leksand, som båda egentligen vill att jag ger 110 procent till var.

”Kommer inte bli storstädning”

Hur kommer ni förändra Leksandstruppen nu?

– Inte så mycket. Vi går igenom ett ekonomiskt stålbad och det kanske blir någon finjustering. Vårt fokus ligger på nästa år.

Hur ska Leksand se ut i framtiden?

– Vi vill ha unga hungriga spelare. De som är födda på 90-talet. Spelarna ska ha målsättning att nå SHL och ha en uppgående trend i karriären. Jag bryr mig heller inte om spelarna är svenskar eller amerikanare. Passet spelar ingen roll i vårt lagbygge. Det viktiga är att de spelar för Lif-loggan på bröstet och inte namnet på ryggen.

Hur ser du på nuvarande laget?

– Jag har sett en positiv trend mot slutet och jag hoppas det fortsätter. Många utvecklingsbara spelare - det kommer inte bli någon storstädning. Det är bra stämning i truppen och det är glädjande.

När är Leksand tillbaka i SHL?

– Vi ska tillbaka. Men jag vill inte säga något årtal. Ett steg i taget. Våra dagliga vanor måste hålla SHL-klass, då hamnar vi där.