Han hade aldrig gjort mål i ett SM-slutspel.

Nu gjorde Artturi Lehkonen tre när Frölunda kopplade greppet om semifinalserien mot Växjö.

– Det blir så när grabbarna ger mig så bra möjligheter, säger han till C More.

Frölunda HC
Lehkonen firar 1-0-målet.

Frölunda låg under med 1–3 i matcher i kvartsfinalen mot Luleå, men vände och vann efter det som utvecklade sig till ett jättedrama.

Mot Växjö spelade laget sin första semifinal på sex år. Det kunde inte ha gått bättre i ett kokande Scandinavium.

Inte för Frölunda, inte för Artturi Lehkonen.

Finländaren hade tidigare gått mållös i slutspelet. Nu blev han stor hjälte – med ett hat trick.

Görtz med fina finter

Lehkonen gjorde 1–0 redan efter bara fyra minuters spel. Anfallet var vackert, med en Max Görtz som fintade bort Växjö-försvaret och en Mattias Janmark som serverade en riktig macka.

Robert Rosén kvitterade för gästerna strax efter paus i en andra period som tillhörde Växjö. Fyra Frölunda-utvisningar och Växjö bombarderade Lars Johansson i sitt powerplay-spel.

Men Frölunda-målvakten var briljant och släppte inte fler puckar förbi sig.

– Lars spelade riktigt bra, säger Artturi Lehkonen.

Lars Johansson trivs med att ha fått Roger Rönnbergs förtroende i slutspelet.

– Jag tycker att det har gått bra. Vi har tävlat hela säsongen om att få stå i slutspelet och det känns skönt att ha fått börja här.

Utnyttjade studsen

Efter Johanssons storspel kunde Lukas Bengtsson ge Frölunda ledningen på nytt – och i slutet av tredje var det dags för Lehkonen.

Han tryckte in 3–1 på en sargstuds med tre minuter kvar och punkterade matchen.

Sedan satte han fyran när Växjö plockat ut Christopher Nihlstorp för en slutforcering.

– Det blir så när grabbarna ger mig bra möjligheter. Det var en riktigt skön seger för oss och den var viktig, säger Lehkonen.

Andra semin spelas på tisdag i Växjö.

– Laget har en nivå till, vi kan inte vara nöjda med att förlora med 4–1, säger Växjös Tomi Kallio.