”Värsta lagkamraten jag någonsin haft”

Publicerad:
Uppdaterad:
Nylander.
Foto: BILDBYRÅN
Nylander.

HOCKEY

NHL-lagen tvekade på att plocka in William Nylander.

Anledningen? Pappa Michaels dåliga rykte, enligt boken Young Leafs.

– Han var den värste lagkamraten jag någonsin haft, säger en tidigare medspelare.

1 av 4 | Foto: Matt Slocum / TT / NTB Scanpix

William Nylander, 21, tog i somras VM-guld med Sverige och har den här säsongen inlett med nio poäng på lika många matcher med Toronto Maple Leafs i NHL.

– Han har mycket mer skills på alla möjliga sätt än vad jag hade. Han skjuter hur bra som helst, han kan gå förbi backar en mot en. Han har mycket mycket mer vapen i ”toolboxen” än sin pappa, sa pappa Michael Nylander i våras.

”Värsta lagkamraten någonsin”

Men nu kommer det uppgifter om att pappa Michaels förflutna i NHL nästan kostade William en plats, enligt boken ”Young Leafs” skriven av hockeyjournalisten Gare Joyce.

Inför NHL-draften tvekade flera av klubbarna på William Nylander – på grund av pappa Michaels dåliga rykte.

– Han var en begåvad spelare, men en självupptagen typ, självisk. Han var inte elak mot sina tränare, men han brydde sig inte om laget. Om han bara fick sina mål, sitt kontrakt... bara han fick det han ville, säger en före detta lagkamrat som numera arbetar som NHL-scout, enligt ett utdrag Sportsnet tagit del av.

1 av 2 | Foto: Nathan Denette / TT / NTB Scanpix

En annan tidigare lagkamrat använder ännu hårdare ord mot Michael Nylander som spelade i klubbar som New York Rangers, Washington Capitals och Calgary Flames.

– Han var den värste lagkamraten jag någonsin haft. Det handlade alltid bara om honom.

Gick utan tröja

När Michael Nylander konfronteras med uppgifterna vill han inte bemöta dem.

– Jag har inga kommentarer på det där, överhuvudtaget, säger Nylander till Expressen.

Flera NHL-klubbar var rädda att ”äpplet inte skulle falla långt ifrån trädet” och reagerade på att William Nylander gick på restaurangbesök iklädd endast ett par jeans och ingen tröja.

Men efter några intervjuer ändrades bilden av 21-åringen.

– När jag pratade med honom fick jag intrycket att han inte kände till sin fars rykte i ligan. Jag frågade honom om han verkligen gillade att spela hockey, du vet, det kan bli ett problem om en unge bara sysslar nåt för att hans pappa tvingat honom. Men så var det inte. Jag tyckte att hans kärlek till sporten verkade vara genuin, att han gillade att vara nära isen. I slutändan kan man kanske säga att Michael var en skitstövel, men det betyder inte att han inte hade sin sons bästa för ögonen, säger en scout.

Se nattens mål i NHL

Nytt avsnitt av NHL-podden

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!