Örebro värvar ännu en finsk spetsspelare

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Salminen.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Salminen.

Örebro fortsätter att satsa på finländska spelare som prestigevärvningar.

Sakari Salminen blir den andra nya finska forwarden för de ledande formationerna.

31-åringen från Björneborg är en pålitlig poängmaskin med förflutet i Växjö.

En Finlandsfärja kommer lastad.

”Solen skiner, himlen är blå! NJ har sajnat finne nummer två!”, skriver SHL-klubben Örebro på sitt officiella twitterkonto.

Närkeklubben har tidigare gjort klart med 29-årige forwarden Joonas Rask från IFK Helsingfors.

Nu är det 31-årige forwarden Sakari Salminen från Ässät som har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Jättekul att han väljer att komma till oss, en kreativ spelare med en fin skridskoåkning som kommer passa in bra i vårt sätt att spela. Han är en teknisk spelare som kommer hjälpa oss i det offensiva spelet, säger sportchefen Niklas Johansson.

Sakari efter Sakari

Förhållandevis liten till storleken (180 centimeter och 73 kilo) och sett till spelstilen påminner han om tidigare Örebro-forwarden och finske VM-hjälten Sakari Manninen.

Sakari Salminen har tidigare spelat både VM och OS för Finland – han har spelat i ett flertal finska klubbar, flera KHL-klubbar och schweiziska NLA-klubben Fribourg-Gotteron.

Säsongen 2015/2016 gjorde han dessutom 25 matcher och tolv poäng (sju mål och fem assist) för Växjö.

Som assisterade kapten i Ässät och utlånad till IFK Helsingfors förra säsongen blev det totalt 50 poäng (19 mål och 31 assist) på 69 matcher.

Totalt på 425 matcher i finska ligan har det blivit 309 poäng (132 mål och 177 assist) och på 204 matcher i KHL har det blivit 135 poäng (47 mål och 88 assist).

Flera blåvita lejon

Örebro har under flera år satsat på finska spelare, i nuvarande truppen finns sedan tidigare också finska backarna Kristian Näkyvä och Rasmus Rissanen.

Samtidigt som kaptenen och finske VM-hjälten Jere Sallinen samt finske målvakten Eero Kilpeläinen flyttar hem inför nästa säsong.

Vad som händer finska centerlånet Patrik Virta som tillhör New York Rangers organisation är ännu inte klart.

I går blev det även klart att Örebros riviga kanadensiska tvillingar Tylor och Tyson Spink går till just Ässät i Björneborg.

Publicerad:

LÄS VIDARE