NHL: Sågade sitt lag i natt: ”Var genant att se”

Publicerad 2024-04-02

NEW YORK. Dramatiken ökade ordentligt kring båda strecken under natten, konstaterar vi NHL-svepet.

NATTENS VIKTIGASTE POÄNG

Philadelphia Flyers gjorde en dålig match mot New York Islanders hemma i Wells Fargo Center och fick stryk med 4-3.

Men när tio sekunder återstod av ordinarie matchtid säkrade Morgan Frost i alla fall en poäng genom att kvittera till 3-3 – och den poängen räckte för att Pennsylvania-laget skulle återerövra tredjeplatsen i Metropolitan-tabellen. Den kan också visa sig extremt värdefull på längre sikt.

Tortorella arg i natt.

Coachen John Tortorella är dock ändå allt annat än nöjd när han håller presskonferens efter Brock Nelsons sudden-avgörande.

– Vår andraperiod var genant. Vissa av våra spelare har ingen aning om hur man spelar i den här sortens matcher. Bara målvakten var bra, morrar han.

Målvakten i fråga är Ivan Fedotov – 27-åringen som ryska myndigheter ursprungligen hindrade från att flytta till Nordamerika, men nu har han kommit till Philly och begick sin NHL-debut när han ersatte Samuel Ersson efter en period.

För New York Islanders var det förstås värdefullt med seger, den krympte avståndet upp till strecket till tre poäng, men det sved att de gav rivalen Flyers en poäng.

– Ingen var glad när Frost kvitterade, vi vet alla exakt vad det innebar. Men kanske kommer vi så småningom vara väldigt glada över att vi ändå tog två poäng, säger coachen Patrik Roy.

NATTENS SENA SUCCÉ

När tre minuter återstod mellan Lightning och Red Wings i Amalie Arena stod det 2-2.

Men då fick veteranen Davids Perron tag i en retur framför hemmakassen och kunde vispa in ledningspucken – och bara en dryg minut senare satte Lucas Raymond 4-2 i tom kasse också.

Därmed vann rödvingarna inte bara matchen. De vann mark i streckracet och står nu på samma poäng som Washington på sista wild card-platsen i öst. Visserligen med två matcher mer spelade, men ändå,.

– Strax innan mitt mål hörde vi i båset att Flyers hade kvitterat med tio sekunder kvar. Vi blev så uppeldade. Vi visste att vi måste hitta ett sätt och det gjorde vi. Nu blir det en glad flygning hem till Detroit, säger Perron.

NATTENS VÄSTRA FULLTRÄFF

Det såg ut som att St Louis var på väg att försätta ytterligare en grym chans att haka på i rallyt när de i tredje perioden tappade 2-1-ledning hemma mot Edmonton.

Men den här gången replikerade bluesmännen, faktiskt. Två minuter in i förlängningen stormade Brandon Saad in från båset, kom loss i friläge och prickade in avgörandet.

– Det var en väldigt lyckosam studs, men jag tar det, säger hjälten.

Det får man förstå, för samtidigt förlorade LA Kings mot Winnipeg och det innebär att Blues nu bara har tre poäng upp till strecket.

Mattias Ekholm var återigen strålande för Oilers och stod såväl för mål som för assist.

NATTENS VÄSTRA FLOPP

LA Kings har hamnat i en besvärlig svacka vid helt fel tidpunkt och åkte alltså på tredje raka förlusten i natt – med 4-3 mot Winnipeg.

Det innebär, som sagt, att Blues börjar flåsa dem i nacken nu. Kungarna har visserligen en match till godo på den jagande rivalen, men det är i sanning hög tid att börja stegra.

Viktor Arvidsson gjorde ett av målen i natt -med ett rykande slagskott - och Adrian Kempe bidrog med en assist.

NATTENS SKYTTEKUNG PÅ JAKT

Auston Matthews gjorde både 61:a och 62:a målet när Toronto vann en vild fajt mot Florida med 6-4 och frågan är inte längre om han kommer vinna skytteligan, det kommer han definitivt. Frågan är om han kan nå milstolpen 70 under de åtta grundseriematcher som återstår.

Själv tänker den 26-årige skyttekungen dock bara på laget.

– Bortsett från tredje perioden var det en gedigen insats av oss och det känns förstås bra att ta två poäng här, säger han.

Pontus Holmberg assisterade till ett mål.

NATTENS VÄRMLÄNNING

Färjestad må vara utslaget ur SM-slutspelet, men hockeyvänner i Värmland kan trösta sig med att Fabian Zetterlund fortsätter glänsa i NHL.

Han smackade in sitt 21:a mål för säsongen i ett powerplay i San Joses hemmamatch mot Seattle – samt assisterade till ytterligare ett – och 21 mål är ett utsökt facit i ett lag som bara förlorar och förlorar.

Det gjorde Sharks i natt också, med 4-2.

NATTENS SVENSKAR

Alexander Nylander, Columbus Blue Jackets

– Succén i Ohio fortsätter, inatt låg han bakom vinterns skräll med två mål.

Emil Bemström, Pittsburgh Penguins

– Sänkte Rangers på Garden med ett riktigt fint frilägesmål.

Mattias Ekholm, Edmonton Oilers

– Han är lysande varje match nu, ”Eky”. Skörden i natt bestod av mål och assist.

Fabian Zetterlund, San Jose Sharks

– Hetaste värmlänningen in action i hockeyvärlden just nu.

Viktor Arvidsson, LA Kings

– Kings fick stryk i Winnipeg, men det hindrar inte att det var snyggt mål ”Arvy” bombade in.