Det låg i luften över Luleå hela söndagen.

En ångest- och bakisöndag med en hockeymatch som avslutningen på eftermiddagen.

Match sex i gris- eller grusserien om man så vill.

Chansen för Luleå att avgöra på hemmaplan.

Och första perioden startade precis som alla hemmafans ville. Luleå drev på, förde matchen och tack vare tre powerplay var man värda ett ledningsmål.

Men det kom aldrig.

Ställningskrig

Det blev ett långt ställningskrig i den här matchen, den målsnålaste av matcherna mellan lagen. Mycket tack vare att båda lagen visade prov på disciplin, inga sena tacklingar, efterslängar eller korkade handskar i ansiktet vid avblåsningarna som gav powerplay.

Det var lugnt och städat. En söndagsskola jämfört med tidigare, bland annat tror jag det var för att spelarna var trötta och slitna. Man orkade inte buffla och stöka.

Visst fanns det målchanser.

Jag minns Janmarks öppna mål i början av tredje.

Görtz jättechans i slutet av andra perioden och Fabricius gyllene läge i mittakten.

Som vanligt i sådana här täta, jämna och viktiga matcher avgör ett så kallat skitmål, ett mål som man inte fattar hur det gick till.

Precis som på söndagskvällen, ja det han bli en sådan efter att matchen gick till förlängning, 0–0 efter tre perioder.

Är fascinerande

Det fascinerande med slutspelsförlängningarna 2015 är att samtliga tagit slut inom fem minuter av period fyra, första förlängsperioden.

Jämnt och målsnålt i tre perioder.

Sedan smäller det direkt i sudden death, som verkligen gör skäl för namnet.

Tar för givet att det är något psykologiskt.

På söndagskvällen tog det 91 sekunder.

Sedan ringde det i Luleås mål efter att Erik Gustafsson dragit iväg en handledare från blålinjen.

Undrar hur Jonathan Granström sover i natt?

Det var han som drog på sig utvisningen i förlängningen som gjorde att Frölunda kunde få powerplay och avgöra.

Nu får vi en match sju – en match där allt avgörs.