Davidsson: Inte kört än, Luleå

Publicerad 2013-04-16

HV-kaptenen om känslan att vända 0–2 i en SM-final: ”Psykologi”

Deppigt i Luleås omklädningsrum senast.

HV 71:s Johan David­sson var med och vände 0–2 i matcher SM-finalen mot Linköping 2008.

Och han ger Luleå hopp.

– Ja, den här finalen är långt ifrån över, säger han.

0–2 BLEV 4–2 HV 71 lyckades med de få klarat av – att vända ett 0–2-underläge i en SM-final i ishockey. HV gjorde det 2008 mot Linköping. ”Det gäller att ta det steg för steg, period för period”, säger lagets kapten Johan Davidsson som råd till Luleå Hockey.

HV 71 var i exakt samma läge som Luleå i SM-finalen 2008.

Förlust i första matchen på bortaplan (4–6) och sedan 1–2 hemma.

Och smålänningarna var totalt uträknade när de satte sig på bussen till Linköping för SM-final 3.

– Ja, det blir ju lätt så och då är det extra skönt att vända och vinna. Men det är ganska skönt att vinna i fyra raka också, säger Davidsson som började sommarträna med sitt HV 71 i går.

”Måste bryta ner det”

Men hur lyckades ni vända och vinna?

– Det gäller att bryta ner allt i små, små steg och glömma att det står 0–2 i matcher. Det handlar alltid om att vinna fyra matcher i en SM-final och då måste man bryta ner det till att ta en match åt gången. Ta det steg för steg, period för period och slå undan alla andra tankar.

– Vi låg till och med under med 1–2 borta efter två perioder i match tre, då vi insåg att vi inte hade något att förlora och bara gick ut och satsade allt framåt. Det är lätt att få kontringar emot sig i ett sådant läge, men pucken studsade plötsligt vår väg och vi hade flyt. Och framgång föder framgång.

HV 71 vände match 3 till seger med 4–3. Jan Hrdina satte avgörande målet bara 47 sekunder in i sudden death.

”Tankarna flyger iväg”

Sedan vann smålänningarna tre raka och tog klubbens tredje SM-guld.

– Vi fick energi av den där vändningen och sedan vägde det över till vår fördel. Det är mycket psykologi.

Vad är största faran för Skellefteå som leder med 2–0 i matcher?

– Någonting som vi alltid pratade om var att vinna den där fjärde matchen. Den viktigaste. Men det är lätt att tankarna flyger iväg i ett sådant läge. Att man börjar tänka på vad som ska hända om vi vinner. Även om man försöker vara professionell är det lätt att de tankarna kommer. Och det är totalt livsfarligt.

Så det här är inte över än?

– Nej, nej. Självklart har Skellefteå en fördel och speciellt som man är det spelförande laget. Men det här är långt ifrån avgjort.

TITTA, LULEÅ – ALLT KAN HÄNDA I SPORTENS GALNA VÄRLD

Steven Bradburys OS-guld i skridsko 2002

Australiensaren Steven Bradbury hade haft tur på vägen till finalen. I kvarten ramlade alla, och i semin diskades den segrande japanen. För varje varv i finalen hamnade han bara längre bakom de andra. Men i den sista kurvan hände det omöjliga – igen. Alla ramlade, och Bradbury tog Australiens första vinter-OS-guld.

Sekunddrama i OS-finalen i basket 1972

Året var 1972, svurna fienderna USA och Sovjet hade legat i krig i över 25 år och det rådde terrorbalans i Europa. Då möttes länderna i en laddad OS-final i basket. Ett USA med 63 raka segrar hade aldrig förlorat i ett OS, men Sovjet satte bollen i samma sekund som slutsignalen och bröt dominansen.

”Suddens” galna blick efter Tre Kronors SUPERvändning MOT FINLAND

Många stängde nog av teven när Ville Peltonen gjorde 5–1 till Finland i VM-kvartsfinalen 2003. Sverige var utspelade, utmattade och uträknade. Men då hände något. Mikael Tellqvist byttes in och spikade igen i kassen, Peter Forsberg soloåkte genom hela Finlandsförsvaret, ”Pebben” Axelsson styrde in 6–5, Mats Sundins ögon brann, och Radiosportens Lasse Granqvist kved ”Jag orkar inte mer”.

Karelin tappar första poängen på sex år – och förlorar

”Lyftkranen från Sibirien” Aleksander Karelin hade inte förlorat en match på 13 år när han gick in i Sydney-OS 2000 för att vinna sitt fjärde raka guld. I finalen blev amerikanen Rulon Gardner den förste på sex år att ta poäng av Karelin. Det räckte till en superskräll.

Buster Douglas knockar Mike Tyson 1990

Mike Tyson var obesegrad, hade vunnit 33 av sina 37 matcher på knock, och allmänt ansedd som den farligaste människan på planeten. Ingen trodde att okände Buster Douglas skulle ha en chans. Det slutade med att Douglas gjorde sitt livs match, reste sig från golvet i åttonde ronden, och knockade Tyson i tionde.

Underläge med 0–4 – då gjorde Arsenal 7 mål

Arsenal fick en mardrömsstart på ligacupmatchen mot Reading förra året och låg under med fyra mål. Men Londonklubben stod för en makalös upphämtning, kvitterade i den 95:e minuten, och avgjorde med två mål i förlängningens sista minut.

Sydkoreanen som knäckte Tiger Woods

Den 110-rankade sydkoreanen Y.E. Yang gjorde det omöjliga och besegrade världsettan Tiger Woods i PGA-mästerskapen 2009. Det genom att ha kommit tillbaka från underläge den sista dagen. Därmed blev han förste asiat att vinna en major.

Söderling tvingade ”Gruskungen” att abdikera

Spanske världsettan Rafael Nadal var som bäst på gruset i Roland Garros. Där hade han vunnit fyra raka titlar och var på väg mot en femte 2009. Men svenske Robin Söderling, som aldrig varit framme i en åttondelsfinal i en Grand Slam, överraskade och vann med 3–1 i set.

”The Miracle on Ice”

Två veckor före OS i Lake Placid 1980 hade Sovjets överlägsna ishockeylandslag besegrat USA med 10–3. I finalen fick de anonyma amatörerna sin revansch på den stora röda maskinen. När lagkaptenen Mike Eruzione satte avgörande 4–3 fullbordades miraklet.

Vann tv-serie och blev världsmästare

För att skapa intresse kring den fjärde säsongen av tv-serien ”The Ultimate Fighter” 2007 skulle vinnaren ges en chans mot UFC:s welterviktsmästare Georges St-Pierre. Skrattretande tyckte de flesta. Men inte segraren Matt Serra. Han knockade GSP i första ronden och snodde bältet.

Följ ämnen i artikeln