Abrahamsson: Skadan kan avgöra den här matchserien

GÄVLE. Färjestad kastades verkligen mellan förtvivlan och hopp.

Först skadan på Cristopher Nihlstorp – sedan avgjorde Patrik Lundh i den andra förlängningsperioden.

Men hur allvarligt skadad Nihlstorp är kan definitivt vara avgörande för den här matchserien.

Färjestad BK

En match som inte nådde några större höjder under två perioder, exploderade i den tredje och under den högdramatiska förlängningen.

Sex minuter in i den tredje perioden trängde Sebastian Wännströms klubba in under gallret på Cristopher Nihlstorps hjälm. Klubbspetsen träffade ögat och Färjestads målvakt blev liggande på isen med svåra smärtor och fördes omedelbart i väg med ambulans.

Maximal otur, givetvis.

Missade straff

Fyra minuter senare kvitterade Brynäs till 2–2, och tog matchen till förlängning.

Där avgjorde Patrik Lundh när 3.23 var spelad av den femte perioden.

Samme Lundh som missade en straff efter 18.18 i den första förlängningsperioden.

Glädje över segern givetvis – men skadan på Nihlstorp suddar ut en del av glädjen.

Färjestad vann och Fredrik Pettersson-Wentzel kom in och gjorde det bra. Han svarade för ett par riktigt vassa räddningar i förlängningen.

Men Nihlstorp var en starkt bidragande orsak till guldet för ett år sedan och är odiskutabel förstemålvakt. Han tvingades bryta den tredje kvartsfinalen med en nackskada och spelade inte heller match fyra. Två matcher som Färjestad förlorade och det säger en del.

Nihlstorps betydelse för laget går inte att överskatta.

De första rapporterna talar om att det inte handlar om något riktigt allvarligt.

Men risken är ändå stor att han kan missa några matcher.

Utmärkt – i två perioder

Annars  såg den fösta semifinalen ut exakt som förväntat. Brynäs försökte sätta fart och vara kreativa, medan Färjestad spelade grupperat, drog ner på tempot och slog om blixtsnabbt i spelvändningarna.

I två perioder gick det alldeles utmärkt.

Brynäs hade svårt att skapa de riktigt öppna lägena mot ett ultra-disciplinerat Färjestad drog på sig sin första utvisning efter 54 minuter.

Man kan säga vad man vill om Karlstadslagets sätt att spela försvarsspel, men är det något de regerande mästarna behärskar så är det att balansera precis på rätt sida om den nivå domarna tillåter.

På onsdag fortsätter matchserien i Karlstad – och Färjestad har givetvis skaffat sig ett utomordentligt läge för att ta sig till ännu en final.