Efter den femte raka förlusten är de seriens nya jumbo.

Det är inte alldeles ovanligt att ett lag brukar få någon sorts reaktion efter en lyckad säsong.

Men att drabbas av en sådan kollaps som Färjestad har gjort nu är inte vanligt.

I våras tog laget hem SM-guldet efter att ha besegrat Skellefteå i finalserien.

Eriksson nätade

Årets säsong har gått betydligt sämre. Inför kvällens match, hemma mot Djurgården, stod laget noterat för fyra raka förluster och fem raka perioder utan mål.

Inte heller i kväll verkade det bli bättre. Laget gjorde inte något mål i de två första perioderna (därmed hade laget spelat sju raka perioder utan att göra mål) och stod inte heller för någon glimrande ishockey.

Inte heller Djurgården imponerade, men efter en riktigt vacker soloprestation från Tim Eriksson i den andra perioden tog laget ledningen.

Där och då såg det nattsvart ut för Färjestad.

Men i den tredje perioden fick dock Färjestad äntligen jubla igen.

Mål i comebacken

36-årige Hannes Hyvönen, som laget värvade i går och gjorde sin första match i Färjestad sedan 2004, slog 10.08 in i perioden till med ett hårt slagskott från blålinjen. Gustaf Wesslau lyckades inte rädda pucken från att gå in – och efter videogranskning (pucken var precis innanför mållinjen) godkändes målet.

– Det var fem mot fyra, så det var bara att skjuta. Jag hade lite tur, säger han till Canal Plus.

Färjestads första mål sedan den första perioden i matchen mot Brynäs i omgång fyra var ett faktum.

Målet innebar något av en vändning för Färjestad. 6.42 senare gjorde Djurgården visserligen 2–1 – men med mindre än en och en halv minut kvar att spela kvitterade Färjestad då NHL-värvningen Fredrik Sjöström sköt ett skott som styrdes via en Djurgårdsklubba och innebar Sjöströms första mål för säsongen.

2–2 stod sig perioden ut och matchen gick till förlängning. Även den blev mållös, trots två frilägen för Djurgården.

Straffavgörande

Därmed fick matchen avgöras på straffar.

Där vann Djurgården, efter att Pontus Åberg varit den enda som lyckades göra mål.

Därmed åkte Färjestad på ännu en förlust.

– Klart att det är kämpigt just nu, säger en besviken Niklas Czarnecki, tränare i Färjestad, till Canal Plus.

Hannes Hyvönen såg dock vissa positiva saker i matchen.

– Självklart var det viktigt att få med oss en poäng. Vi ser att vi kan komma tillbaka från ett underläge både en och två gånger. Vi visar att vi fightas.

Det är inte bara i tabellen som Färjestad är sämst just nu. Laget är som enda lag utan trepoängare. Dessutom har laget gjort minst antal mål i serien, och skjutit minst skott.