Växjö bröt tunga förlustsviten mot LHC

Uppdaterad 2016-10-21 | Publicerad 2016-10-19

Linköping/Stockholm. Efter fem raka förluster lossnade det för Växjö.

Debutsuccé för Ville Leino och något så ovanligt som ett powerplaymål räckte till 5-2-seger borta mot Linköping.

– Skönt att få en en vinst. Vi höll ihop nästan hela matchen, säger Tuomas Kiiskinen.

Växjö har varit ett av SHL:s mest formsvaga lag den senaste tiden. Efter noll segrar och bara två av femton möjliga poäng på de fem senaste matcherna valde Sam Hallam att rotera runt ordentligt bland kedjorna.

In kom bland annat säsongsdebuterande Ville Leino tillsammans med Olli Palola och Joakim Hillding – som gjorde succé direkt. I kedjans första byte hittade Hillding till Leino som med en pass mellan sina egna ben satte upp pucken för Olli Palola som gjorde 1-0 efter 1,59 av första perioden.

Efter att Sebastian Karlsson kvitterat och Calle Rosén satt 2-1 för Växjö var det dags för Palola igen. För ovanlighetens skull hittade Växjö rätt i spel fem mot fyra när Palola direktsköt in pucken på assist från Eric Martinsson och Ville Leino. Blott det fjärde PP-målet för året och det andra på de 16 senaste försöken.

”Fantastiskt bra”

Växjö gick till periodvila med 4-2-ledning efter att Linus Fröberg först satt 4-1 och Ken Andre Olimb reducerat.

– Första 30 minuterna är fantastiskt bra, vi håller vår plan. Sen släpper vi lite på det efter våra mål, säger Sam Hallam i C More.

Hallam fick så när se Cory Murphy göra 5-2 på en spelvändning i boxplay, men den rutinerade backen lyckades med konststycket att missa öppet mål från en halvmeters avstånd. Linköping lyfte i stället spelet men matchen avgjordes med sju minuter kvar när Emil Sylvegård fick matchstraff för boarding och Linköping mer eller minder fick ge upp poängjakten. Matchen slutade 5-2 sedan Joakim Hillding avgjort matchen i tom kasse.

Lagen låg inför matchen på samma poäng men medan LHC blev kvar under play in-strecket klättrade Växjö upp till en åttondeplats med sina 13 pinnar.

– Det kändes bättre än vad jag trodde det skulle göra. Vi fick en bra start, säger säsongsdebuterande Ville Leino.