Abrahamsson: I så fall är Dif ett bra lag

Mönstret går igen, Malmö.

Ny bra insats och mängder av målchanser – men inga poäng.

Djurgården, då?

Ja, om ett bra lag vinner matcher utan att spela på topp, då är Djurgården ett bra lag.

Malmös förlustsvit är nu uppe i fyra raka matcher. Efter kollapsen i premiären mot Brynäs har skåningarna under långa stunder bjudit på riktigt bra hockey i de fem senaste matcherna.

Dagens match på Hovet var inget undantag.

I de två första perioderna var Malmö det bättre laget.

– Vi gör en av säsongens sämre matcher ändå lyckas vi vinna, säger djurgårdstränaren Hans Särkijärvi.

Armalis räddade Dif

Djurgården hade 1–0 efter första 20 minuterna, en period som dominerades av Malmö. Mantas Armalis räddade hemmalaget gång på gång.

Djurgårdens backar – med Linus Hultström i spetsen – spelade fast sig i egen zon. Samtidigt blev jag imponerade av Malmö som forecheckade hårt och satte snabbt och hårt tryck på för långsamma hemmabackar.

Malmö vände även spelet snabbt och effektivt från mittzonen. Något som gjorde att de kunde skapa mängder av chanser.

Men har man ett så stort övertag i spel och chanser måste man utnyttja det.

Den stora nyckelminuten på Hovet var den 13:e i mittperioden. Först kom Malmö fyra utespelare mot en (hur ofta händer det?) Det blev backen Johan Ivarsson som avslutade med ett slagskott rakt på storspelande Mantas Armalis. Inget ont om Ivarsson, men det var helt fel spelare som hamnade, och tog, avslutningläget.

Strax efteråt jagade Marcus Sörensen ikapp en lång puck. Lurade Stefan Warg halvvägs upp på läktaren och serverade läckert Matt Anderson som gjorde 2–0.

Sörensen är definitivt en undantagsspelare och nu visade han det igen.

Matchen körd

När sedan lagkaptenen Henrik Hetta tog ett korkat matchstraff efter en crosschecking mot Marcus Högström i slutet av perioden var matchen körd för nykomlingen.

Helt onödigt satte Hetta upp klubban och crosscheckade Högström i ansiktet. En situation inte helt olik den som Christoffer Persson och Kristofer Berglund straffades med sex matchers avstängning. Jag utgår från att även Hetta blir avstängd, även om straffet kanske stannar på några matcher färre.

Tränare Helkvist valde en märklig väg. Han fokuserade mer på att Högström förstärkt händelsen än att hans lagkapten sätter en så kraftig crosschecking i huvudet att han blir avstängd i en eller (troligtvis) flera matcher.

– Konstigt att nummer 4 (Högström) helt plötsligt kan återuppstå från de döda och spela vidare, sa Hellkvist innan han förklarade att matchstraffet kommer för att Högström inte väljer att sätta upp sin klubba:

Då kunde inte ens stenansiktet Särkijärvi hålla sig:

– Nej, vi jobbar inte på det sättet, att sätta upp klubborna i ansiktet.

Finns mer att plocka ut

Annars gillar jag en hel del av det jag ser hos Malmö, men till slut handlar det om att ta de chanser som bjuds om det ska bli några poäng.

Att motståndarnas målvakter radar upp stormatcher mot just Malmö kan inte vara någon tillfällighet. Att laget drar på sig onödiga utvisningar i allt för många matcher är en annan sak.

Djurgårdens spel lämnade en hel del i övrigt att önska. De kan till stor del tacka Mantas Armalis och ett uppoffrande spel i box play för att det blev andra raka segern. Än finns det mer att plocka ut i power play och från de offensiva essen. Inte minst i numerärt överläge, som stundtals var bedrövligt i dag. Under de första sjutton minuterna i tredje perioden spelade Djurgården med en spelare mer i elva minuter. Utan att göra mål. Det håller givetvis inte mot mer effektiva lag än Malmö.