Djurgården till final efter förnedring

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-08

Slog LHC enkelt

Utklassning, kross eller förnedring. Välj själv.

Djurgården körde över Linköping i Globen – och är nu i sin första SM-final på nio år.

– Det var fantastiskt skönt att kunna avgöra här på hemmaplan, säger Mathias Tjärnqvist.

Tidigare under matchserien har det varit Linköping som tagit kommandot. Men den här gången var det Djurgården som kopplade greppet. Och de släppte det aldrig.

Klockan visade 1.41 när Marcus Krüger hittade Nicklas Danielsson som fick öppet mål. En LHC-klubba var framme och slog bort pucken men efter videogranskning signalerade domaren för mål.

– Jag jublade, men jag trodde inte att den var inne, säger Danielsson till Kanal 9.

Tjärnqvist målskytt

LHC jagade kvittering efter målet, men i stället kunde Djurgården utöka ledningen i powerplay. Timmy Pettersson, som avgjorde i sudden death senaste, fick iväg ett skott som Mathias Tjärnqvist styrde in bakom Norrena.

”Bevisat att vi är ett starkt lag”

Linköping fick en lika dålig start på den andra perioden som på den första. Med 2.40 spelade kunde Falk stänka in pucken efter en snabb spelvändning.

Och om det inte va avgjort där och då var det definitivt det bara fyra minuter senare när Kyle Klubertanz satte 4-0 i powerplay.

– Det är klart att man har haft funderingar på en SM-final. Vi har bevisat hela säsongen att vi är ett starkt lag, säger målskytten Tjärnqvist till Kanal 9.

Holmqvist avslutade

Andreas Holmqvist fortsatte målfesten i tredje perioden.

Och även om Hlavac spräckte Gustaf Wesslaus nolla och fick sista ordet med sitt 5-1-mål var det nog igen större tröst för Linköping som inte får något SM-guld i år heller.

– De hade mer energi än oss och jag tycker att de förtjänar att gå vidare. Förutom den här matchen var det väldigt jämt. Men Djurgården är bättre, jag önskar dem lycka till i finalen, säger Linköpings tränare Slavomir Lener som förmodligen lämnar Linköping och Sverige nu.