Osannolik hatttrickhjälte i dramat: ”Overkligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Sicken galen saga.

Unge finske reserven Joel Kiviranta skulle inte ens ha spelat Game 7-dramat, men det var han som skickade Dallas Stars till klubbens första konferensfinal på tolv år – genom att fullborda ett hattrick på övertid!

– Det känns helt overkligt. Sånt här drömmer man ju bara om, säger 24-åringen från Vanda med lätt chockskadad stämma efter 5-4-segern.

Kvartsfinalserien mellan Dallas Stars och Colorado Avalanche har varit fullständigt sjövild ända sedan första nedsläpp, så naturligtvis blev även fredagens avslutande Game 7-drama en galen urladdning.

Målen rasade in, tempot drevs tidvis upp mot metafysiska nivåer, egenartade situationer avlöste varandra – och en av de mest osannolika hjältarna någonsin presenterade sig.

Har varit reserv

Joel Kiviranta har under största delen av slutspelet varit reserv och skulle egentligen inte ha spelat den avgörande matchen mot Avalanche heller, men i sista stund visade det sig att Andrew Cogliano inte kunde delta, så den 24-årige vänsterforwarden från Vanda i Nyland fick chansen.

Och snacka om att han tog den. Först gjorde han två mål under ordinarie matchtid – inklusive kvitteringen till 4-4 med tre och en halv minut kvar av tredje perioden. 

Sedan säkrade han sin plats NHL-historien genom att fullborda ett hattrick på övertid.

Foto: JASON FRANSON / TT
Foto: JASON FRANSON / TT

07.24 in i första förlängningsperioden skaffade han sig position i slottet, fick en perfekt passning av Andrej Sekera och nöp in den avgörande pucken bakom Michael Hutchinson.

– Det känns faktiskt helt overkligt, säger den tagne hjälten till NBC.

– Jag har aldrig spelat en Game 7 tidigare och så blir det på det här viset. Det är ju sånt man bara drömmer om. Hoppas jag får chansen i några fler matcher nu.

Första gången på tolv år

Jo, det kan nog unge herrn kallt räkna med.

För i och med segern är Dallas Stars alltså klara för sin första konferensfinal sedan 2008.

Colorado, däremot, tvingas lämna bubblan och åka hem till Denver. De har tidvis spelat magisk hockey under den dryga månaden i Edmonton, men till slut blev skadorna för många. Bland andra Gabriel Landeskog saknades in den avgörande matchen.

Andre Burakovsky spelade, däremot, och gjorde förstås mål. Som alltid i stora matcher. 

John Klingberg svarade å sin sida för två assist för segrarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!