Publicerad:

Ödesdagen som kan förändra svensk hockey

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Ola Lundberg
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Ola Lundberg

I dag lördag kan svensk ishockey förändras rejält i och med en motion på årsmötet.

Kvalserie och play off matcher mellan lag från SHL och allsvenskan blir ett minne blott.

– Jag är skeptisk till det här. Tycker svensk hockey ska bordlägga hela förslaget, säger Kiruna IFs starke man Thomas Jatko.

På lördagen har Svenska Ishockeyförbundet årsmöte i centrala Stockholm.

De brukar gå ganska lugnt till och inga frågor av större vikt brukar avhandlas.

2019 är det annorlunda.

Det som startade med Ola Lundbergs serieutredning, som slutade med en motion om förändringar i seriestruktur och kvalmekanism, ska nu röstas igenom.

Eller röstas ned.

I korthet innebär motionen i punkt 11.2 med rubriken ”Direkt upp- och nedflyttning mellan förbundsserierna inom herrishockey” att ett lag åker ur SHL och Hockeyallsvenskan varje år och att ett lag går upp till SHL och Hockeyallsvenskan.

I dag kvalar två lag från SHL och Hockeyallsvenskan mot varandra och kvalserien gäller som kvalmekanism mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan.

”Aldrig gillat kvalserie”

Och Hockeysverige är inte överens om vilken väg de tre högsta serierna ska gå. I korthet står Ishockeyförbundets förbundsstyrelse och SHL på ena sidan och kommer rösta ja till motionen och Hockeyallsvenskan och Hockeyettan är på andra sidan, de kommer rösta nej till motionen.

– Vi är eniga i SHL och jag kommer rösta ja till förslaget. Skellefteå AIK stödjer utredningen och tycker det är bra att ett lag årligen ska ersättas. Rent statistiskt har det ju även varit så. Visst är det en krydda med kval, men en kvalserie har jag aldrig gillat eftersom lag som inte har något att spela för kan påverka utgången, säger Pär Nordlund, avgående ordförande för Skellefteå AIK.

Foto: Peter Wixtröm
Kiruna IF

Kiruna IFs starke man, Thomas Jatko, tar för givet att Norrbotten röstar nej.

– Att endast ett lag ska ges chansen att gå upp till Hockeyallsvenskan är inte bra för oss i Hockeyettan. Tycker hela processen fram till årsmötet varit konstig när det endast finns ett förslag att rösta om och att man lockar med att inrätta SHL-finansierade Hockeykontor om liggande förslag röstas igenom, säger Jatko.

De 22 distrikten har 223 röster på årsmötet.

SHL har 56 röster.

Största distriktet är Stockholm med 33 röster och ordförande Göran Tidstrand säger till Hockeypuls att han kommer rösta ja.

Årsmötet startar 09:00 och beräknas avrundas vid 11:00 på lördagsförmiddagen.

Röstas förslaget igenom kommer det att börja att gälla om ett år.

1 av 2 | Foto: www.swehockey.se
Röstlängden, distrikten
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: