Bortalaget vann Skånederbyt

Publicerad 2024-02-24

Rögles Daniel Zaar jublar med lagkamrater.

MALMÖ. Malmös skräckfacit hemma mot Rögle blir bara värre.

Gästerna vann på nytt i Malmö arena och tog tre viktiga poäng i ödesmötet i botten av tabellen.

– Jag tycker vi är usla, säger Malmös lagkapten Fredrik Händemark.

Senast Malmö vann hemma mot Rögle var för tre år sedan, då efter förlängning. Senaste trepoängaren ligger hela fem år bakåt i tiden.

Nu möttes de formsvaga Skånerivalerna igen och det i en extremt viktig match.

Malmö låg inför derbyt på tolfte plats, med en poäng upp till värsta rivalen Rögle på elfte. Nu är avståndet fyra poäng.

För Rögle vann igen.

Tvingades bryta första perioden

Att det var mycket som stod på spel märktes direkt.

Rögle drog på sig ett lagstraff redan efter 30 sekunder och Malmö kontrade med ett riktigt svagt powerplay. Sedan svarade Brady Ferguson för ett självmål innan Rögle kvitterade i powerplay då Albin Sundsvik styrde in Lukas Ekeståhl-Jonssons skott.

Därefter blev det tidig periodvila vid ställningen 1–1, då plexiglaset gick sönder med fyra minuter kvar.

Mittperioden, som alltså blev 24 minuter lång, var ett långt ställningskrig. Kamp, kamp och kamp och slarv, slarv, slarv präglade perioden.

Daniel Zaar var den ende som kunde bryta dödläget när han sköt Rögle till ledning, med ett skott som smet in lite billigt under Daniel Marmenlinds arm.

– Skönt att trycka dit den. Kanske inte det hårdaste skottet jag har skjutit men den letar sig in där mellan benen, säger Zaar som gjorde mål för andra matchen i rad.

Rögle fick sedan en drömstart i tredje perioden när Malmö drog på sig ett lagstraff. Med bara nio sekunder kvar i powerplay kunde Simon Ryfors ur minimal vinkel valla in 3–1-målet via Marmenlinds benskydd.

Kaptenen sågar Malmö

Kim Rosdahl fick in en reducering med elva sekunder kvar men Rögle vann med 3–2 och tog tre poäng.

– Jag tycker vi är usla faktiskt. Jag tycker Rögle är hetare på allt. Närkampsspel, bättre med pucken, tar sig in i de heta områdena, säger Malmös lagkapten Fredrik Händemark efter matchen.

Han vet inte varför laget har så svårt för Rögle.

– Svårt att säga. Det är svårt att analysera det just nu.

Marginalen ner till HV71 under kvalstrecket riskerar nu att krympa till två poäng.

– Vi har fortfarande allt i egna händer. Vi måste börja ta poäng och vinna matcher, det är det det handlar om. Då sätter vi oss i en bra position men utan poäng blir det svårt, säger Händemark.