Frölunda såg till att säkra en plats i slutspelet borta mot Skellefteå.

Ett skärpt Göteborgslag vann rättvist med 4–1.

– Jätteskönt. Kul att killarna fixade det av egen kraft, säger Frölundatränaren Ulf Dahlén till PPV.

Ulf Dahlén.

Efter två raka förluster mot bottenlagen Rögle och Timrå och med sviktande form åkte Frölunda upp till Skellefteå för att försöka ta sig samman – och ordna en slutspelsplats. Men när det väl gällde darrade inte göteborgarna.

Man fick vind i seglen och en bra start när Joakim Andersson tryckte, alternativt sparkade, in 1–0 på Andreas Hadelöv i Skellefteåmålet 4.38 in i den första perioden.

– Det var en grötig situation och jag såg egentligen inte hur pucken gick in. Möjligen tog den på min skridsko, sa Joakim Andersson till PPV.

Frölunda bäst i första perioden

Bortalaget fortsatte att dominera händelserna efter ledningsmålet och var klart bättre än Skellefteå, och att Frölunda vann skottstatistiken med 11–3 i den första perioden var signifikativt för de första tjugo minuterna.

Och i den andra perioden blev det än mer tydligt att det här inte var Skellefteås match. För trots att västerbottningarna inledde piggt i mittakten och kvitterade genom Johan Forsberg redan efter 1.54 kom Frölundas snabba omställningar att ställa till det för de gulsvarta.

Först serverade Tomi Kallio Christian Bäckman som smällde in 2–1 från snäv vinkel efter en kontring.

En dryg minut senare repriserade bortalaget den snabba omställningen när Niclas Lasu sköt från samma position – och Mikael Johansson rakade in returen fram till 3–1.

Hadelöv fick nog

De två snabba målen blev för mycket för Andreas Hadelöv i Skellefteås mål som bytte ut sig själv till förmån för Nicklas Dahlberg.

Men det hjälpte föga.

I den tredje perioden, när Skellefteå låg på för en reducering, stack Frölunda på nytt upp på en kontring och satte matchavgörande 4–1.

Veteranen Niklas Andersson lyfte elegant in pucken i nättaket efter att ha spelats fri av Mikael Johansson med knappt tio minuter kvar att spela – och Skellefteå var, efter 11 raka hemmamatcher utan förlust, ett slaget lag.

– Våra två föregående matcher var inte bra. I dag stoppade vi blödningen med en riktigt bra bortamatch, säger Ulf Dahlén och fortsätter:

– Slutspel är det roligaste som finns och nu börjar alla lag på ruta ett igen.