Simon Forsmark debuterade – 15 år gammal

Förste spelaren född 2003 att spela i ett SHL-lag

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CMORE

Simon Forsmark fick i dag a-lagsdebutera för Örebro, blott 15 år gammal.

Även storbror Filip, 17, debuterade och gjorde poäng i sitt första byte mot finska Ässät.

– Man ser att de är spelskickliga och har mycket spel i sig, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.

Förra året fick Simon Forsmark, 15, ta emot priset som TV-puckens mest värdefulla spelare.

I kvällens försäsongsmatch i Köping mot finska Ässät debuterade den talangfulla backen tillsammans med sin två år äldre storebror Filip i Örebros a-lag.

Därmed blev han den första spelaren född 2003 att spela i ett SHL-lag.

– Det blev lite snabba ryck. Framförallt för Simon som fick reda på det i dag. Han är förstaårsjunior och har inte tränat så mycket med oss innan men det har försvunnit lite backar för oss de senaste dagarna, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.

Poäng direkt

Men det var Forsmark den äldre som var först att utmärka sig i a-lagströjan.

I sitt allra första byte noterades nämligen Filip för en passningspoäng från sin backposition då Jordan Boucher gav Örebro ledningen redan efter en dryg minut.

Ässät, med tvillingarna Tylor och Tyson Spink som spelat i Örebro de två senaste säsongerna, reducerade kort därefter genom svenske backen Simon Åkerström.

”Har mycket spel i sig”

Shane Harper gav Örebro ledningen på nytt men matchen slutade 2–2 efter ordinarie tid och gick till straffar. Där avgjorde Ryan Stoa och Örebro tog därmed sin tredje raka seger av tre möjliga på försäsongen.

– Man tittar på andra saker än resultat den här tiden på året. Men visst, det är alltid positivt att vinna och gruppen får självförtroende. Sen var vår prestation inte riktigt på den nivån vi vill vara, men det går upp och ner, säger Eriksson.

Örebrotränaren var nöjd med det han såg av bröderna Forsmark.

– De klarade sig bra. Sen tycker jag att de inte fick den hjälp våra backar ska ha. Det var lite för mycket fart genom mittzon. Men man ser att de är spelskickliga och har mycket spel i sig. Samtidigt finns det saker att jobba på men det var positivt. Kul att se dem på banan, säger Eriksson.

▪▪▪

Luleå besegrade finska Oulun Kärpät med 3–2 på bortaplan.

Isac Brännström gav norrbottningarna ledningen då han lyfte in en backhand i den första perioden. Nils Lundkvist gav laget ledningen på nytt i den andra perioden med ett backskott och Oscar Engsund gjorde det tredje målet i slutakten.

Publicerad: