Guide: Det här väntar svenska lagen i CHL

Prispengarna

Uppdaterad 2015-09-03 | Publicerad 2015-08-20

Gruppspel: 28 000 euro (260 000 kr).

Åttondel: 11 000 euro (103 000).

Kvartsfinal: 12 000 euro (112 000).

Semifinal: 16 000 euro (150 000).

Finalplats: 30 000 euro (280 000).

Segrare: 60 000 euro (564 000).

GRUPP 1:

Bern (Schweiz)

Linköping (Sverige)

IFK Helsingfors (Finland)

Tuff lottning för Linköping som ställs mot storklubbarna Bern och Helsingfors, även om framför allt den sistnämnda klubben låter bättre än vad som verkligen varit fallet de senaste åren. Men finska lag brukar hävda sig bra och HIFK har byggt om en del och siktar (som vanligt) högt.

Bern är en etablerad storklubb i Europa med stora ekonomiska resurser och det högsta publiksnittet (runt 16 000) av alla lag i Europa. Men resultaten går inte alltid i takt med resurserna, i våras åkte man exempelvis ut i fyra raka matcher mot Davos i semifinal. NHL-meriterade coachen Guy Boucher leder laget även i år och det är möjligt att hans ideér sitter bättre nu.

Ger trots allt Linköping en bra chans att gå vidare, men då måste de prestera nära toppnivå.

GRUPP 2

Tappara (Finland)

Zug (Schweiz)

Djurgården (Sverige)

Tappara är ett ständigt topplag i Finland de senaste säsongerna och har varit i final tre år i rad. Många svenskbekantingar i laget: exempelvis Pasi Puistola, Stephen Dixon Veli Matti Savinainen och Växjös guldhjälte Jani Lajunen. Zug har inte blivit mästare i Schweiz sedan 1998 och det har vilat en förbannelse över lagets uppträdande i slutspel de senaste femton åren. Men klubben är ofta stabil och svårbesegrad i seriespelet. Profiler i stjärnforwarden Josh Holden, svenske backen Daniel Sondell samt schweizarna Tobias Stephan och Reto Suri. 

Tuff och oviss grupp, men Djurgården bör vara bland de två lag som går vidare.

GRUPP 3

Salzburg (Österrike)

HV 71 (Sverige)

Sønderjyske (Danmark)

Österrikiskt och danskt motstånd och HV 71 är givetvis klar favorit att vinna gruppen och skaffa sig ett bra utgångsläge inför slutspelet. Sönderjyske är danska mästare tre år i rad, men tuffaste motståndet om gruppsegern borde komma från Salzburg som med storsponsorn Red Bull i ryggen har råd att värva in bra spelare.

Salzburg blev mästare i våras efter några års uppehåll från tronen och har SHL-bekantingar som Ben Walter, Brett Sterling och Brian Connelly i laget.

GRUPP 4

Skellefteå (Sverige)

Liberec (Tjeckien)

Nitra (Slovakien)

Skellefteå ska givetvis vinna den här gruppen och gå vidare, allt annat är ett misslyckande. Nitra är ett topplag i slovakiska ligan, åkte ut i semifinal i våras, men ska vara en munsbit för Skellefteå. Liberec har inte övertygat under de senaste säsongerna. Mot just Liberec väntar ett intressant möte för Skellefteå mot förre lagkamraten och guldbacken Martin ­Sevc.

GRUPP 5

Davos (Schweiz)

Pardubice (Tjeckien)

Färjestad (Sverige)

Småtuff lottning för Färjestad som har förstärkt rejält den här säsongen. Framför allt Davos, som blev schweiziska ­mästare förra säsongen, blir en tuff utmaning. Här är den ­legendariska coachen Arno del Curto inne på sin 20:e (!) ­raka säsong. Men klubben har en hel del skadeproblem, bland ­annat stjärnbacken Felicien Du Bois, och forwardsduon Dino Wieser och svensk Dick Axelsson. Extra krydda att de två t­idigare FBK-spelarna Dick Axelsson och Marcus Paulsson finns i laget, även om den förstnämnda knappast kan spela.

Pardubice blev tjeckiska mästare 2012 men har några tyngre säsonger bakom sig.

GRUPP 6

Litvínov (Tjeckien)

Blues (Finland)

Grenoble (Frankrike)

GRUPP 7

Linz (Österrike)

Düsseldorf (Tyskland)

TPS (Finland)

GRUPP 8

München (Tyskland)

Klagenfurt (Österrike)

Košice (Slovakien)

GRUPP 9

Salzburg (Österrike)

Vítkovice (Tjeckien)

Neman Grodno (Vitryssland)

GRUPP 10

Kärpät (Finland)

Vienna Capitals (Österrike)

Krefeld (Tyskland

GRUPP 11

Lukko (Finland)

Luleå (Sverige)

Fribourg (Schweiz)

De regerande mästarna Luleå går för att vinna igen och vidare från gruppspelet bör de i alla fall ha goda möjligheter att ta sig. Men Lukko och Fribourg är inget enkelt motstånd och det får inte strula för mycket för tränare Fagervalls manskap.

Fribourg har en riktigt tung säsong bakom sig, det var egentligen bara i CHL:s gruppspel som det stämde. Men sedan å­kte de ut direkt i slutspelet. Nu har stjärncentern Christian Dubé slutat och i stället tagit över som general manager. Återstår om han lyckas få ordning på laget.

Lukko har varit ett topp 4-lag i Finland de senaste åren. Bland profilerna märks svenskbekantingar som Janne N­iskala, Toni Koivisto och Aaron Gagnon.

GRUPP 12

Trinec (Tjeckien)

Kalpa (Finland)

Stavanger (Norge)

GRUPP 13

Sparta Prag (Tjeckien)

Genève (Schweiz)

Storhamar (Norge)

GRUPP 14

Frölunda (Sverige)

Jyp (Finland)

Sheffield (Storbritannien)

Frölunda ställs också mot klart överkomligt motstånd. Jyp åkte ut i semifinal mot Kärpät förra säsongen, men har varit ett stabilt topplag i Finland. Den nu 39-årige Mikko Luoma spelar fortfarande och Frölunda får se upp med kanadensiska backjätten Nolan Yonkman, som är två meter lång och 112 kilo tung.

Engelska Sheffield var framme i final i sin liga, men ska i­nte kunna rubba Frölunda. Göteborgarna är helt klart ­favoriter till gruppsegern och bör definitivt ta sig vidare här.

GRUPP 15

Växjö (Sverige)

Ingolstadt (Tyskland)

Braehead (Storbritannien)

Ingolstadt är ett stabilt topplag i tyska ligan de senaste åren och laget att slå för de regerande SHL-mästarna Växjö. Klubben blev tyska mästare för ett år sedan, då med Niklas Sundblad som coach. Med nuvarande Modotränaren Larry Huras som tränare blev det en ny final i våras, men där slutade det med förlust. Som vanligt vimlar det av nordamerikaner i de tyska lagen. Skotska Braehead har en kort historia och känns mest som ­utfyllnad. Förre Leksandsbacken Ric Jackman finns i lag­uppställningen, liksom Brynäsfostrade backen Marcus Götz.

GRUPP 16

ZSC Lions (Schweiz)

Eisbären Berlin (Tyskland)

Gap (Frankrike)

Följ ämnen
Färjestad BK