Luleå bäst i Europa efter målvaktstavla

Uppdaterad 2012-12-17 | Publicerad 2012-12-16

Slog Färjestad i finalen av European Trophy

BRATISLAVA. En riktig målvaktstavla avgör den helsvenska finalen i European Trophy.

Fredrik Pettersson-Wentzel serverar Joonas Vihko öppen kasse, när han ska lägga ut pucken med plocken.

– Jag blev helt paff när pucken kom. Jag hade nästan slutat spela, säger finländaren.

Luleå HF

Ja, det blev ett snopet slut för Färjestad.

Och en lika snopen matchhjälte.

– Ja, jag trodde att han hade sett mig komma för länge sedan, speciellt då han lagt plocken på pucken, säger Vihko.

– Men så valde han plötsligt att lägga ut pucken rakt framför mig. Det var ett av de enklaste mål jag gjort. Men alla mål är lika mycket värda och huvudsaken var att vi vann. Det var det vad vi var här för.

Förhandssnacket handlade om att det inte skulle bli många mål i den här matchen.

Det blev två.

Vikho målskytt

Men Luleå är bara att gratulera. Deras starka defensiv gav 2-0 mo Vienna Capitals i semifinalen och 2-0 mot Färjestad här i i kväll.

Luleå tog ledningen i power play 11.15 in i första perioden, då Christian Berglund satt utvisad för interference.

Linus Persson slog en perfekt diagonalpassning till Joonas Vikho som stod ensam framför Fredrik Pettersson-Wentzel och bara hade att vinkla in pucken i mål.

Där var färjestadskeepern chanslös.

Färjestad fick spela fem mot tre i 56 sekunder i slutet av första perioden, men kom inte närmare än ett stolpskott från backen Chris Lee.

Andra perioden blev en orgie i missade målchanser.

Åt båda håll.

FBK fick inte hål på Rautio

Färjestad fick en ny chans att spela fem mot tre, i hela 1.36 den här gången, men utan att göra mål.

Puckarna visslade runt David Rautio i Luleås mål, men han var tät som vanligt.

Nej, Färjestad förlorade nog den här matchen i det skedet.

Nu tvingades de jaga i den tredje och Fredrik Pettersson-Wentzels iver att slippa en tekning i egen zon, gjorde att han skickade pucken till fel adress.

Luleås måltjuv Joonas Vihko kunde göra sitt andra mål för kvällen med 6.55 kvar att spela.

Förutom att bli första svenska lag att hissa European Trophy-bucklan får klubben även 50.000 euro i prispengar - cirka 450.000 kronor.