Robin Jonsson sköt det avgörande målet i förlängningen.

En makalös matchserie och en osannolik matchhjälte.

Jag lyfter på hatten och säger: Grattis, Luleå.

Luleå HF

Efter tre raka förluster kunde Luleå äntligen vinna igen. Och det vann den absolut viktigaste matchen.

Kvartsfinal 7 inför en kokande Coop Arena.

Och nu är Luleå för första gången sedan 2001 framme i semifinal igen.

Osannolik matchhjälte

En helt fantastisk matchserie fick ett plötsligt slut.

Och en helt osannolik matchhjälte.

13.45 in i förlängningen sköt Robin Jonsson det helt avgörande målet.

Jonsson som inte gjorde ett enda mål i grundserien avgjorde med ett rungande slagskott från blålinjen.

Matchen hade föregåtts av ett minst sagt hårt ordkrig mellan klubbarna, och det var rejält laddat även på isen.

Det stod 2–2 efter två perioder och den tredje perioden handlade mest om riskminimering på hög nivå.

Det mesta talade för att matchen skulle avgöras genom förlängning.

Då klev fram 17-årige Mika Zibanejad fram. Efter 14.11 styrde han med skridskon in 3–2.

Domaren använde videobedömning innan målet godkändes. Luleåspelarna protesterade våldsamt mot beslutet, men domaren bedömde att det inte var någon sparkrörelse.

Men Luleå lyckades kvittera med två minuter kvar. Oscar Eklund drog på sig en utvisning och i spel sex mot fyra gjorde Simon Hjalmarsson 3–3.

Den sjunde kvartsfinalen skiljde sig spelmässigt inte speciellt mycket från de sex tidigare.

Däremot var det rena målkalaset i de två första perioderna jämfört med de tidigare matcherna. Totalt fyra mål, två för båda lagen.

Vihko pricksköt

Luleå började bäst, men det var Djurgården som kunde ta ledningen.

Daniel Brodin tog köksvägen när han svepte in matchens första mål. Efter nästan 148 mållösa minuter kunde Luleå äntligen spräcka Mark Owuyas nolla.

Joonas Vihko pricksköt in kvitteringen.

Och Vihko var glödhet. Efter att Mika Hannula gett Djurgården ledningen igen prickade finländaren in 2–2 direkt efter en tekning.