”Så länge han är sportslig...”

Publicerad 2016-04-15

Roger Rönnberg om sökande själen, Robertsson och Joels framtid i klubben

Roger Rönnberg, 44, står på en ny plats i sin tränarkarriär, dagen för en finalserie.

Sportbladet pratade med Frölundatränaren om självkritik, det nyvunna lugnet och vad som krävs för att slå Skellefteå.

– Ska vi vinna måste vi göra våra fyra bästa matcher för säsongen, de absolut bästa prestationerna måste ligga framför oss, säger han.

Roger Rönnberg har efter tio år som elithockeytränare på högsta nivå visserligen vunnit ett historiskt JVM-guld. Men i SHL-spel slutade de tre första åren i Luleå med två missade slutspel och ett kvartsfinaluttåg och i Frölunda har de två föregående säsongernas fina grundseriespel inte omvandlas till slutspelsframgång. Därför är dagen före en SM-final en ny upplevelse för 44-åringen från Luleå.

Omvälvande? Nervöst? Nej, inte utåt i alla fall.

– Det är precis samma sak som dagen före en kvartsfinalserie eller semifinal. Det handlar om att förberedda laget och föreningen på nästa steg. Det är inget konstigt, säger han.

Det är ingen skillnad inför en final?

– Nej, vi har inarbetade rutiner som vi följer.

Du har inte varit i ”slutspelstorktumlaren” så här länge förut. Hur mår man som tränare nu?

– Jag känner mig levande, vi är mitt i det här precis som spelarna, det är den bästa tiden på året.

”En sökande själ”

Kan du så här års stänga av och på jobbet, eller maler det på tjugofyra sju just nu?

– Nej absolut inte, det orkar ingen människa. Det gäller att kunna slappna av mellan matcherna, under icke arbetstid. Det är inget konstigt med det.

Ni ser mönstret, det är inget som är konstigt och det mesta går på rutin.

Men bakom den där rutinen finns en ständig förändring. I en intervju gjord med NSD efter att Rönnberg precis lämnat Luleå 2010 beskriver han sig själv som en ”sökande själ som ibland kanske ifrågasätter sig själv lite för mycket”.

Stämmer den bilden fortfarande?

– Ja, att jag är sökande och ifrågasättande, det är jag. Det är också så föreningen jobbar idag, vi är väldigt självkritiska. Alltid nöjd med något men aldrig med allt, det är en devis vi jobbar med.

Men ni har haft en väldigt framgångsrik säsong, är det inte onödigt slitsamt att vara självkritisk hela tiden när allt ändå rullar på?

– Det är kanske därför vi hela tiden utvecklas, att vi går vidare och hittar saker att göra bättre. Skulle vi jobba på samma sätt som för tre år sedan så skulle vi vara passerade. Vi är i ständig utveckling, det kräver förändring.

”Räckte inte till”

När var du senast riktigt självkritisk som tränare?

– Det är jag varje dag i mitt synsätt. Vi ställer frågan i vårt coachteam vad vi kan göra bättre, om vi har förberett oss på bästa sätt och om spelarna har fått rätt förutsättningar, det är ständig dialog.

Kan du peka på någon konkret utveckling i ert spel som den här självkritiken lett fram till?

– Vår offensiv. I fjol räckte den inte till i ett slutspel. Vi gjorde 1,8 mål i snitt och vi vet att man behöver snitta över tre gjorda mål per match för att ha en chans att vinna något, det visar de senaste årens mästare i många ligor. Det är något vi jobbat metodiskt med hela säsongen så vi kan göra flera mål i de viktiga matcherna mot de bästa lagen.

Vi vänder på det, när var du senast riktigt nöjd med din coachinsats?

– Vi hittar saker vi är nöjda med varje dag, jag är nöjd i dag med hur hela vårt coachteam har förberett oss för final. Jag är väldigt nöjd för hur laget blev coachade under både kvart och semi Precis som spelarna tycker jag att ledarna utvecklas, säger han.

En del i den utvecklingen ligger i en lugnare framtoning från Roger Rönnbergs sida. Normalt sett känd som en eldig tränare med kort stubin både i båset och på efterföljande presskonferenser  har han under året blivit synbart lugnare. Visst han kallade det ”mordförsök” när Patrick Thoresen sänkte Johan Sundström med en tackling, men han bad även öppet om ursäkt för det dagen efter och sedan dess har han hållit sig ovanligt samlad.

Lyssnat på spelarnas förslag

Visst har du tonat ner en aning i år?

– Ja det tycker jag. Det är medvetet. I de viktigaste matcherna finns redan energin hos spelarna, det behövs inte pumpas in något extra. Vår trupp har kommit fram till att de vill ha ett lugnt bås och då jobbar vi i den riktningen.

Det är en direkt önskan från spelarna?

– Exakt.

Det betyder att det blir ingen Roger Rönnberg vs Bert Robertsson-repris på presskonferenserna under finalserien?

– Inte så länge han uppträder på ett sportsligt sätt, svar nej.

Kravet på ett lugnare bås kommer från spelartruppen och Roger Rönnberg pratar om en ständig dialog med kärntruppen av spelare som en stor anledning till lagets steg framåt. Framför allt har samarbetet med lagkaptenen Joel Lundqvist utvecklats.

– Vi är ganska lika varandra och ligger på samma frekvens lite för ofta. Det är något vi har pratat om. Båda är tävlingsinriktade människor och det kan stressa upp laget, nu har vi hittat ett sätt att jobba tillsammans. Han får vara lagkapten fullt ut och jag är tränare.

Är Joel en framtida tränare annars?

– Ja det tror jag. Han har rätt verktyg för att bli en väldigt bra coach.

– Om jag vore sportchef i framtiden skulle jag inte ha något problem att anställa honom som coach.

”Måste förtjäna fyra segrar”

Du har kontrakt till 2019, det är inte säkert att Joel spelar då. Du kanske ska avsluta med honom som ass-tränare?

– Haha, jag har en känsla av att Joel inte är klar då.

Först ska de tillsammans försöka bärga Frölundas första SM-guld sedan 2005. Men trots att laget internt har en (som Roger Rönnberg beskriver det) inriktningsfilm som visas lite då och då med slutscener från ett firande på Götaplatsen låter inte Roger Rönnberg sina tankar försvinna iväg dit i förväg.

– Nej, inte alls. Jag är fullt i nuet, det här är första gången vi är i final och det måste vi vara ödmjuka inför och inse att om vi ska vinna den här finalen krävs det att vi presterar här och nu. Vi måste förtjäna fyra segrar och det kommer krävas en oerhörd prestation av vårt lag. Där är jag.

Och det är ju egentligen inget konstigt med det.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln