Adiba, 42, har obotlig cancer: Vet att jag kommer att dö

Fick 3–5 år kvar att leva

Publicerad:
Uppdaterad:
Adiba och Alex.
Foto: Jacoby Rose
Adiba och Alex.

Relation | Family

Adibas vuxna liv har kantats av kraschade förhållanden och cancerdiagnoser.

Men hon har alltid haft fokus på att uppnå sina drömmar, inget har kunnat stoppa henne. Inte ens en dödsdom.

– Det är så otroligt viktigt att du lever fullt ut när du har det här lilla livet du fått.

Adiba Barney minns den 26 oktober 2018. Dagen hennes efterlängtade barn Alex kom till världen.

– Jag har aldrig känt något liknande för något i hela mitt liv. Att få hålla mitt barn var det största jag fått uppleva. Det finns inget som kan jämföras med det.

Adiba tar till vara på tiden de har tillsammans. För hon vet att slutet på den kan vara nära.

– Jag vet att jag har väldigt kort tid med honom. Jag vet att jag kommer att dö och att han kanske inte kommer att få ha sin mamma hela sin uppväxt. Därför ser jag till att varje minut vi har tillsammans är guld värd.

Vägen till barn har inte varit rak, Adiba har mött motgång efter motgång. Men hon har aldrig låtit det hindra henne att nå sina mål. Det är mycket tack vare hennes bakgrund. Adiba kom till Sverige som flykting från Libanon och har växt upp i en, enligt henne, fantastisk familj men med stränga traditioner att anpassa sig efter.

– Jag har fått kämpa otroligt mycket för att få vara den jag är och leva det liv jag vill. När man fått göra det flera gånger så klarar man av bakslag i livet.

Skiljdes efter tio år tillsammans

Första gången som det uppdagades att hon hade en tumör var hon 27 år gammal och mitt i karriären. Mellan två jobbmöten meddelade en läkare att hon hade bröstcancer.

– Jag minns inte så mycket från de första dagarna, jag var i en otrolig chock.

Det räckte dock med en mindre operation och en mängd strålning, sen blev Adiba tumörfri. Då bestämde hon och hennes dåvarande man att de skulle försöka få barn via IVF. När det inte funkade kom nästa chock: Hennes man ville skiljas, efter tio år tillsammans.

– Han älskade inte mig längre. Det var en blixt från klar himmel, efter allt vi gått igenom.

Fick nytt cancerbesked – och träffade kärleken

Adiba lyckades dock gå vidare. Nu skulle hon följa sin dröm om att plugga och jobba i USA. Men mattan drogs undan under hennes fötter ännu en gång. En mammografi visade att det växt två nya tumörer i hennes ärr från den tidigare operationen. I stället för att följa sin dröm blev hon patient på Karolinska.

– Jag fick starta om igen. Ännu en gång fick jag ändra mina planer och det jag trodde var min framtid.

Allt var dock inte bara mörker. I samband med cancerbeskedet träffade hon kärleken på nytt. Han valde att stanna vid hennes sida, trots deras korta tid tillsammans.

– Det var helt otroligt, det hjälpte såklart i allt det här. Förr jag var nykär, alla endorfiner tog hand om allt det jobbiga som hände och vi hade en fantastisk tid tillsammans.

Adiba bestämde sig för att leva fullt ut. Varken cancer eller cellgifter skulle stoppa henne. Hon gjorde tiden till något positivt, bland annat bjöd hon in vänner på hejdå-fest för bröstet. Och tillsammans med sin partner upptäckte hon världen och gjorde saker som man kanske inte annars gör som sjuk.

Foto: Privat
Adiba hade perukfest för sina vänner.
Foto: Privat
Adiba provade på kitesurfing under sin cellgiftsbehandling.

Nådde en milstople – och blev kär igen

Sen var det äntligen över, tumören var borta. Adiba kunde börja leva sitt liv igen. Det var då hon insåg att hon och hennes kille inte hade en framtid tillsammans. Att göra slut med honom var bland det tuffaste hon någonsin gjort.

– Han var den som rakade av mitt hår när det började falla av i stora bitar, han var där och höll min han. Han fanns där under min tuffaste period i livet, han var bokstavligen en riddare på vit häst – och så skulle jag bryta med honom.

Adiba fortsatte att satsa på sin karriär och startade eget företag. I mars 2011 nådde hon en milstolpe. Hon flyttade till San Fransisco för jobb i Silicon Valley. Äntligen kände Adiba att hon hittat hem. Där träffade hon även Kris, två år senare var de gifta.

– Vi hade världens roligaste första möte. Vi skulle bara ses en timme men tre timmar senare satt vi fortfarande och pratade. Jag trodde aldrig att jag skulle gifta mig igen.

Foto: Privat
Adiba och Chris.

”Fick tre-fem år kvar att leva”

I två års tid försökte de bli gravida. Till sist bestämde de sig för att påbörja en IVF-behandling. Men de kom aldrig så långt. Ännu en gång tog livet en annan vändning. Det uppdagades att Adiba hade drabbats av cancer igen: Denna gång sprid bröstcancer i stadie fyra – dessutom obotlig. En kroppsröntgen visade att hon hade flera tumörer i kroppen, en satt vid ryggmärgen.

– Under alla de tidigare cancerdiagnoserna, som varit i stadie ett, så har det aldrig inneburit att jag kommer att dö av det. Men nu var det så sa läkarna, att jag kommer att dö. Jag fick tre-fem år kvar att leva.

Foto: Privat
Ännu en gång fick Adiba genomgå behandling.

”Försöker leva fullt ut”

Men en ny effektiv behandling gjorde att hon blev tumörfri. Plötsligt hade hon 10–15 år till kvar i livet. Det var då hon bestämde sig för återigen sikta mot sin högsta dröm, att få ett barn. Tack vare en surrogratmamma, som hon kallar hjälte, nådde hon sitt mål: Alex.

– Jag känner mig så lycklig varje dag över att jag fått den här otroliga gåvan. Jag tror det i sig kommer att göra att jag kommer att leva mycket längre.

Foto: Privat
Adiba blev äntligen mamma, något hon drömt om under en lång tid.
Foto: Jacoby Rose
Adiba med sin familj.

Än finns cancerceller i Adibas kropp. Cancern är obotlig och hon kommer alltid att vara i behandling. Var tredje månad kollar de om hon har nya tumörer. Men Adiba låter inte det bestämma hur hon ska leva, inget utom hon själv ska göra det. Så har det alltid varit.

– Jag kan inte gå och vara rädd. Jag måste leva och jag måste njuta av tiden med mina nära och kära. Även om jag vet att döden alltid är närvarande.

Trots sin dödsångest är livsglädjen starkare. Snart väntar en resa runt jorden med familjen. Adiba ska besöka platser hon drömt om att se.

– Jag och min familj försöker att leva livet fullt ut, det är det enda vi kan göra.

Foto: Privat

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY