Gravid

presenteras av

Bra att äta rätt inför graviditet

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2018-04-18

De blivande föräldrarnas matvanor och livsstil kan påverka det blivande barnets hälsa.

Hur blivande föräldrar äter flera månader före graviditeten kan få långtgående konsekvenser för barnet. Och det gäller både mamman och pappan, visar forskning.

Det är i tidskriften The Lancet som forskare gått igenom tillgänglig vetenskaplig litteratur på området, och drar slutsatsen att föräldrarnas matvanor och livsstil månaderna före befruktningen kan ha stor betydelse för det blivande barnets välmående.

– Tiden före befruktningen är en kritisk period då föräldrarnas hälsa – inklusive vikt, ämnesomsättning och diet – kan påverka risken för framtida kroniska sjukdomar hos barnen, säger artikelns huvudförfattare, Judith Stephenson, professor vid University College London, till tidskriften.

Månaderna före

Tidigare forskning, säger hon, har till stor del fokuserat på riskfaktorer som rökning och övervikt, men inte haft lika stort fokus på näringsintaget månaderna före befruktningen.

I den aktuella artikeln presenteras bland annat en analys som visar att nästan alla brittiska kvinnor i reproduktiv ålder (18–42 år) är näringsmässigt sett oförberedda för en graviditet avseende mängden folsyra och järn. Uppskattningsvis ligger 96 procent av alla kvinnor under det rekommenderade dagsintaget för de båda näringsämnena inför en graviditet, som i Sverige är 400 mikrogram (folsyra) respektive 15 milligram (järn).

Rekommenderar tillskott

I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket alla som kan tänkas bli gravida att ta ett tillskott med folsyratabletter eftersom det är vanligt att man inte kommer upp i tillräcklig mängd folat via kosten.

När du är gravid behövs folat eller folsyra för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har låga halter av folat i blodet när du blir gravid löper du ökad risk att ditt barn föds med ryggmärgsbråck.

Även män

Att slarva med annan föda, röka, dricka alkohol, och så vidare kan dessutom orsaka genetiska, cellulära, metaboliska och fysiologiska förändringar som kan komma att påverka det ofödda barnets chans till en bra hälsa.

Och det handlar inte bara om att det är den blivande mamman som ska sköta sig. Övervikt bland män, till exempel, har visat sig kunna påverka spermiekvaliteten, något som i sin tur skulle kunna utgöra en risk för kronisk sjukdom för barnet senare i livet.

– Detta inte sagt för att göra människor rädda eller skuldbelägga någon, utan för att belysa vikten av en bra hälsa för nästa generation och det ansvar vi alla har för det, säger Judith Stephenson.

Fakta: Inför graviditeten

Inför en planerad graviditet bör både kvinnor och män tänka på att äta en näringsrik, väl balanserad, kost. De bör dessutom inte röka, inte dricka för mycket alkohol samt, om möjligt, gå ner i vikt vid behov. Kvinnor bör tänka på att dessutom äta extra tillskott av både folsyra och järn. I Sverige är de rekommenderade dagsdoserna 400 mikrogram (folsyra) respektive 15 milligram (järn).

Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat och folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat.

Här är livsmedel som innehåller mycket folat naturligt:

  • Baljväxter som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärtor och linser
  • Gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat och machèsallat
  • Kål som broccoli, brysselkål och blomkål
  • Fullkornsprodukter som bröd, råris och fullkornsgryn
  • Leverpastej och lever ( Om du är gravid bör du inte äta lever men leverpastej går däremot bra)

Källa: The Lancet och Livsmedelsverket


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu