Feministisk kamp och blåbär med cannabis

Julia Louis-Dreyfus intervjuar äldre kvinnliga förebilder

Julia Louis-Dreyfus letar efter livsvisdomar i podden ”Wiser than me”.

Vi borde lyssna mer på äldre kvinnor. Det tycker ”Veep”-stjärnan Julia Louis-Dreyfus, 62, och söker upp några av sina förebilder i podden ”Wiser than me”.

Nu är kanske inte premiärgästen Jane Fonda, 85, det bästa exemplet på en äldre kvinna utan medialt utrymme, men med sin frispråkighet om sex, död och politisk aktivism sätter hon tonen för poddserien. Författaren Isabel Allende, 81, har, för att citera Mia Skäringer, ännu färre ”fucks to give”. Mörka familjehistorier och feministisk kamp följs av handfasta sextips (tillsammans med nye maken använder hon cannabisindränkta blåbär som afrodisiakum).

Ofta är livsvisdomarna ganska självklara; att lära sig säga nej och att bry sig mindre om vad andra tycker. Men kvinnorna levererar dem med sådan galghumoristisk inlevelse att man tror på allt de säger.


Mindre mysig är den sprillans nya poddserien ”Olöst: Prostitutionsmorden” (Spotify dok) om en annan typ av marginaliserade personer i samhället. Reportrarna Sara Olsson och Tom Henley granskar morden på Theresa Thörling och Gertie Jensen som i augusti 1980 hittades döda på rivningstomter nära prostitutionsstråken i Malmö och Göteborg.

Frågan är om ny teknik och moderna metoder äntligen kan lösa morden. Skulle utredningarna ha lagts ner så tidigt om kvinnorna inte varit just prostituerade? Det blir en ovanligt rafflande poddgranskning.


Mest rörande är intervjuerna med familj och vänner som 43 år senare ger en bild av kvinnorna bakom de svarta rubrikerna. För Jensens barn och kollegor kom det som en överraskning att hon då och då prostituerade sig, efter att i tidens sexuella revolutionsanda ha jobbat på sexklubbar i Göteborg. Hon skrev artiklar om sitt liv och publicerades i damtidningar, skilde sig och blev kär i en kvinna. Livet som ensamstående mamma rymde stora drömmar.

När polisen läste Jensens efterlämnade texter i jakt på ledtrådar konstaterade de krasst att de tyvärr bara handlade om ”kärlek och längtan efter ömhet”. Så sorgligt kan också ett liv sammanfattas.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.