Så får du en god jul

Uppdaterad 2018-12-24 | Publicerad 2005-12-17

Kocklandslaget hjälper dig hitta bästa skinkan

Nej, det blir ingen katastrof på julbordet i år.

Alla julskinkor fick godkänt av kocklandslaget.

- Det var väldigt jämnt, säger lagkaptenen Fredrik Björlin.

Fyra skinkor fick höga betyg - men ingen nådde fem plus.

13 skinkor sattes fram på bordet och sju av kockarna i Kocklandslaget satte tänderna i skivorna.

- Det är ingen större skillnad mellan skinkorna, tyckte landslaget.

Och det borde det kanske inte vara heller, med tanke på att nästan hälften av skinkorna är gjorda av samma leverantör.

Olle Nybergs Chark AB gör skinka under eget namn, men levererar också skinkorna till Ica, Coop och Axfood.

Sex av testskinkorna kommer därifrån.

- Men varje kedja har sina egna önskemål om hur deras skinka ska göras, säger Niklas Söderlind på Olle Nybergs.

- De bestämmer själva hur mycket som ska putsas bort och hur den ska saltas.

"Rejält med fett"

Just putsningsgraden, det vill säga hur mycket fett som lämnats kvar, diskuterades bland kockarna.

- Det ska vara rejält med fett, säger landslagskocken Tom Sjöstedt bestämt.

- Det är ju där du får smaken. Vill man sedan inte äta fettet är det bara att skära bort det på tallriken.

Av de fyra skinkor som placerade sig i toppen var två färdigkokta och två färska, som lagades till inför testet i vanlig hushållsugn.

Griljerad är tillbaka

- Fördelen med att göra skinkan själv är förstås att man kan få den där varma, första skinkskivan på en macka kvällen före julaftonen, tycker Fredrik Björlin.

I år gör Scans griljerade och färdigskivade julskinka comeback efter fiaskot för två år sedan.

Då var skinkan kemiskt fri från fettrand och både smakade och såg plastig ut.

I år ser skivorna ut som riktig julskinka, men i för tunna skivor tycker kockarna.

- Julskinka ska skäras i rejäla bitar, inte som frukostskinka.

Panelen tycker också att den färdigskivade är märkligt smaklös jämfört med Scans övriga skinkor.

- Den kanske tappar smak när den ligger uppskuren? säger Anna Arvids.

Om man inte är nöjd med skinkan man köpt, vad gör man då?

- Dränk den i senap, svarar landslaget unisont.

- Det finns ingenting som går upp mot en bra senap till skinkan, då kan den smaka nästan hur som helst.

Griljera som ett proffs med timjan

Så här gjordes testet

TIPS!

Karin Ahlborg