Jordgubbar – söta, saftiga och supernyttiga

Publicerad:
Uppdaterad:
Jordgubbar är bra både för kropp och själ.
Foto: Thinkstock
Jordgubbar är bra både för kropp och själ.

Jordgubbar

Nyplockade, solvarma jordgubbar i en skål med mjölk, somrigare än så blir det inte. Dessutom är de bland annat bra för hjärtat, synen och din träning.

De härliga röda jordgubbarna innehåller väldigt mycket C-vitamin. Ju mognare jordgubben är, ju mer C-vitamin. Jordgubbar innehåller till och med mer C-vitamin än apelsiner. C-vitamin hjälper bland annat till att skydda ögonen från fria radikaler från solens UV-strålning.

Jordgubbar innehåller också nitrat som sägs öka flödet av blod och syre till musklerna. Så din träning kan bli lättare genom att äta jordgubbar.

Syran i jordgubbarna kan få dina tänder att bli vitare. Syran fungerar som ett naturligt blekmedel och kan bleka fläckar av till exempel kaffe och vin.

Foto: Thinkstock

Vill du förebygga förkylningar ska du frossa i jordgubbar eftersom de innehåller så mycket C-vitamin. Vill du maximera c-vitaminintaget ska du äta jordgubbarna hela och kylskåpskalla. C-vitamin bryts ner av syre så om du skivar jordgubbarna försvinner en del av vitaminerna. En hel jordgubbe innehåller tolv procent mer C-vitamin än en skivad.

Jordgubbar innehåller väldigt få kalorier. 100 gram jordgubbar innehåller endast 32 kalorier.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE