Läsarnas bästa och läckraste grilltips

Uppdaterad 2019-04-26 | Publicerad 2002-06-18

Rädd för att bjuda på tråkig midsommarmat?

Smaka på den här: Torskfilé med getost eller limemarinerad skinka...

Blir du sugen?

Här är läsarnas bästa tips på hur du livar upp sommarfesten med goda grillrecept.

Låt dig inspireras och skicka gärna in dina egna favoriter. Tävlingen pågår hela sommaren och varje söndag får du chansen att vinna läckra grillsåser från Slotts.

Potatis i folie

Skär några potatisar (ca 3) i klyftor

Salta och peppra dem

Lägg dessa i folie

Pressa ner några klyftor vitlök

En klick margarin eller liknande kanske mindre fett

Lite rödlök

Vik ihop foliet

Lägg på grillen (inte det varmaste stället) ca 30-40 minuter

Servera med fisk eller kött eller något annat gott.

Tips från: Manal Alsaksak

------------------------------------------

Curry-kokosmarinad

Gör en marinad av kokosmjölk, grön curry, creme fraich och kryddor (s&p, färska hackade örter, tex basilika, timjan, oregano).

Där går att marinera rubb som stubb i!

Tex kycklingfile, fläskkarre, grönsaksspett, ja allt möjligt!!! Supergott!!!

Tips från: Åsa Eriksson

---------------------------------------------------------

Blanda kött, grönsaker och frukt

Eftersom jag är en riktig frukt-o-grönsakoman älskar jag att grilla ananas och andra frukter och grönsaker, brukar ofta göra grillspett där jag blandar

kött, grönsaker, frukt. Till det serverar jag olika kalla såser såsom, salsa, tzatziki, creme fraiche röror o dyl.

En god sallad till det och potatishalvor i ugn brukar vara en riktig höjdare.

Som efterrätt blandar jag gärna till en fruktsallad och serverar vaniljvisp till det.

Eftersom jag är en viktväktare blir detta en god och smal variant.

Tips från: Yvonne Nilsson

---------------------------------------------------------

Fajitas med soltorkade tomater

Börja med att värma fajitas eller tortillas på grillen, bred på ett generöst lager med soltorkade tomater och vitlökssmör, serveras varma.

Lägg på foliepaket med lax, örter, grönsaker, purjolök och en god mögelost/ost på toppen, servera med färskpotatis och olika kalla/varma röror.

Avsluta med "dessertpaket" som läggs på grillen, jordgubbar och gärna tropiska frukter, strö över cocos, droppa lite Amaretto/Cointreau över och toppa med äkta bitar choklad.

Gott, enkelt och du får tid att umgås med dina vänner och bekanta medan maten sköter sig själv.

Tips från: Ulrica Öhman

---------------------------------------------------------

Gorgonzolafylld fläskkotlett

Enkelt, gott och lättlagat.

Grillad tjock fläskkotlett som fått en ficka och fyllts med gorgonzola.

Till detta serveras ugnsbakade potatisklyftor och en god sås med kall

gräddfil och ketchup.

Avsluta med likörmarinerade jordgubbar och lättvispad grädde.

Enklast är ofta bäst

Tips från: Rolf Lännerberg

----------------------------------------------------------------------------

Marinad till både kyckling och biff

2-3 virlökar

1-2 flaskor lättöl

2 skedar dijonsenap

2 skedar rinnande honung

salt

peppar

timjan/rosmarin/oregano

några skvättar soja och tabasco.

Balsamvinäger går också bra att ha i.

Låt stå över natten eller några timmar innan grillning, låt rinna av på

hushållspapper eller liknande innan den läggs på grillen.

MUMS!

Tips från: Eva Karlson

----------------------------------------------------------------------------

Dressing på fetaost

Helstekt fläskfile i honungsmarinad, med massor av fräscha grönsaker som

också grillas. Råstekt potatis och en sommarfräsch dressing med fetaost,

vitlök, gräddfil och kryddor.

Tips från: Helene Gingdal

----------------------------------------------------------------------------

Köttbullar av blandfärs

En del lammfärs en del fläskkött en del nötkött.

Salta,peppra blanda i en tsk bikarbonat med några droppar citron. Stött lite

vitlök i en mortel och blanda i färsen.

Låt kött blandningen stå i några timmar eller i kylen över natten.

Forma medel stora köttbullar fast långa och smala .

Grilla och servera med potatis sallad, ris eller potatis mos.

Tips från: Magadalena Manea

----------------------------------------------------------------------------

Limemarinerad skinka

Tunna skivor av skinka som grillas marinerade med lime, med en kall sås som

består av rivna äpplen,curry,rödlök, creme fraiche och till det couscous med

saften av en lime pressad i. mums filibabba!

Tips från: Ulrika Lindegren

----------------------------------------------------------------------------

Fisk och sparris

Halstra någon fin fiskbit, grilla sparris, gör en folie packning med potatis,

paprika & rädisor salta & peppra släng på en stor klick smör. Grilla och ha

kul i glada vänners lag.

+ Gott kallt vitt vin.

Tips från: Lars Grusell

----------------------------------------------------------------------------

Köttfärsbiffar på grillspett

Det vi älskar att grilla är köttfärsbiffar på grillspett. Jag blandar

köttfärs med strömjöl och mjölk. Sedan kryddar jag med massor av Soja, lite

kalvfond, vitlök, ev riven lök, chilipulver, cayennepeppar, paprikakrydda

lite oregano.

Forma till avlånga biffar på blötta spett och grilla. Tillbehör på grillen

är Fetaost i folie med strimlad paprika och lite olivolja. Servera

klyftpotatis och tzatziki till. MUMS!

Tips från: Pernilla Johansson

----------------------------------------------------------------------------

Blandade grillspett

Grillspett med en salig blandning! Då finns det alltid något som alla

gillar. Heta korvar, blandat kött och alla grönsaker man kan tänka sig. Allt

marinerat ordentligt i en blandning av thai chilli sauce, olivolja, soya,

tomatpuré, vitlök, salt&peppar och div örtkryddor. Kompletteras med

färskpotatisspett. Nästan färdigkokt potatis, kryddad med smör, salt och

vitlök&örtkryddor satta på spett. Och till detta en riktigt vitlöksstark

tsatsiki och mängder av rött vin eller riktigt kall öl.

Tips från: Lena Wesslund

----------------------------------------------------------------------------

Majskolvar och fläskfilé

Grillade majskolvar och en helgrillad fläskfilé ligger högt på listan, en

stark marinad med färsk chili som får dra över natten brukar sätta

smaklökarna till rätta. Men dock viktigast är att man har tillräckligt med

kall öl och trevliga vänner med runt grillen.

Tips från: Björn Gunnelöf

----------------------------------------------------------------------------

Bananbitar med bacon

En bananbit som man rullar in i en baconskiva. Stick in en tandpetare så att

den håller ihop! SMASKIGT!!

Tips från: Maria Johansson

----------------------------------------------------------------------------

Marinad med tabasco och dragon

Lägg fläskfilèn i hemmagjord marinad som är gjord på olja, soja, vitlök, gul

lök, tomatpure, lite vinäger, tabasco, salt peppar, dragon och

grillkrydda. Blanda ihop allt i en skål och häll över den sedan i en

plastpåse tillsammans med fläskfilen och låt den ligga i kylen över natten.

Lägg den sedan på grillen.

Grilla tomater, färska champinjoner, honungs glaserad lök i små olika

foliepaket.

Servera det med en kall och härlig hemmagjord potatissallad och ett gott

vin.

Tips från: Malin Strömqvist

----------------------------------------------------------------------------

Kall sås på creme fraiche, vitlök och sweetchili

Att till kött och den bakade potatisen servera den godaste, somrigaste kalla

sås som du lätt fixar snabbt utan krångel. Du tar en burk lätt creme fraiche

och pressar i ca 2 klyftor vitlök, peppar, salt och sweetchili sås efter

hetta och behag. Hacka ner tomat, gurka, lök, paprika eller vad kylen har att erbjuda.

Redo att serveras!

Tips från: Lindha Hjärtåker

(Obs recepten är inte testade av Aftonbladet)