Stockholm - matstad i världsklass

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Här får du den bästa totalupplevelsen

MATKOLL Designer-duon Tomas och Simon fastnar främst för inredningen och känslan när de är ute och äter.

Pappret i menyn, ljuset, tavlorna och toaletterna. När tv-inredarna Simon Davies och Tomas Cederlund äter ute granskas allt.

-Jag tror inte jag skulle kunna tycka att maten är fantastisk om inredningen är dålig, säger Tomas.

Simon hyllar Mälarpaviljongen där folk solar och badar på helgerna och utsikten är fantastisk. Han vill känna sig avslappnad när han äter.

-Man minns ju ofta inte maten, bara att man blev mätt. Det är inredningen och känslan som fastnar, säger Simon.

New York inspirerar

Ibland hinner de med 5-6 ställen per kväll när de är ute och reser. New York är en inspirationspärla med ställen som som Mandarin Oriental på 40:e våningen ovanför Central Park och Buddha Bar i Meatpacking district, dit de går bara för atmosfären.

Stockholm är litet. Det funkar inte alltid att som restaurang försöka attrahera alla.

-I Paris finns restauranger dit det är okej för hundar att ta med sina ägare, säger Simon som inte gillar att många ställen i Stockholm portar deras två valpar.

Saknar ekologiska alternativ

Förutom temarestauranger saknar de ekologiska alternativ och gillar inte att glappet mellan billigt skräp och dyr, bra mat är så stort här.

-Stockholm har blivit enormt internationellt de senaste fem åren, med uteserveringar och så. Och restaurangen Mathias Dahlgren kan mäta sig internationellt, säger Tomas.

Det finns bara ett enda ställe som lyckas med hela önskepaketet; maten, känslan och inredningen.

-Le Rouge i Gamla stan. Maten är bra, men framförallt - det är som en teaterscen, med ljus och allt. De har tagit en idé hela vägen och inte fegat ur, säger Simon.

Säljsida | Plus |
Aftonbladet